80 лет со дня депортаций 1941 года

No 25. jūnija trešdienās pulksten 21.20 LTV1 atgriežas Tēvs Brauns, lai turpinātu šķetināt noziegumus, kas draud izjaukt miermīlīgās Kemblfordas dzīvi. Arī seriāla “Tēvs Brauns” otrajā sezonā būs vērojams viens no neparastākajiem televīzijas seriālu izmeklētājiem, kura talārā un platmalē ietērptais siluets jau kļuvis par simbolu reti iejūtīgai detektīvmīklu risināšanai. Tas ir katoļu priesteris tēvs Brauns, kurš, uzkāpis uz sava velosipēda, traucas pretī kārtējā nepatiesi apsūdzētā glābšanai.

Līdzīgi kā Šerloks Holmss vai Erkils Puaro arī tēvs Brauns ir literārs varonis, kas pieredzējis ne mazums atveidojumu kino un televīzijas filmās. Pirmoreiz priesteri – detektīvu - ekrānā iedzīvinājis amerikāņu kinorežisors Edvards Sedžviks, kurš vislabāk pazīstams kā autors komēdijām ar Basteru Kītonu galvenajā lomā. Savas versijas stāstiem par talārā tērpto pēddzini veidojuši gan briti, gan vācieši, gan itālieši.

Tēvs Brauns lieliski izprot pašu šaušalīgāko noziegumu motīvus, jo katoļu priesteris, kas ikdienā uzklausa neskaitāmas grēksūdzes, ļoti labi pazīst cilvēka dvēseles tumšās puses. Tikpat labi viņš saprot arī to, kas vainīgo varētu atturēt no turpmākiem noziegumiem, un mēdz ik pa laikam vaininieku nodot Dieva, nevis likumsargu rokās... Stāsti par tēvu Braunu ir āķīgu mistēriju, aizraujošu pavērsienu un eleganta humora pilni. Kā nekā to autors Gilberts K. Čestertons nereti tiek dēvēts par paradoksu princi!

BBC seriālā notikumi no gadsimta sākuma ir pārcelti uz piecdesmitajiem gadiem un darbība risinās nelielā, fikcionālā Kemblfordas ciemā, kur par katoļu priesteri kalpo tēvs Brauns. Seriāla darbība aizsākas, kad anglikāņu amata brāļa lūgts, tēvs Brauns izmeklē kādu noziegumu un attaisno nepatiesi notiesātu sievieti. Gandarījums par izglābto dzīvību un īstā vainīgā atzīšanos pārliecina tēvu Braunu, ka mistēriju atrisināšana ir daļa no viņa sūtības.

Seriāla otrajā sezonā tēvs Brauns jau skaidri zina, ka viņa neparastais talants mazajam ciemam ir ļoti nepieciešams, un pārsteidzošā kārtā viņam par to izdevies pārliecināt iepriekš skeptisko policijas izmeklētāju Velentainu. Vienīgā nelaime – ar tēva Brauna palīdzību veiksmīgi atrisinātie noziegumi sagādājuši inspektoram paaugstinājumu, kas nozīmē pārcelšanos uz Londonu. Viņa vietā stājas inspektors Salivans, kura attieksme pret priestera iejaukšanos policijas lietās ir vēl nepielaidīgāka nekā priekšgājējam! Lai tiktu pie svarīgajiem pierādījumiem tēvam Braunam šajā sezonā nāksies ne vien ielūkoties slepenās un bīstamās vietās, bet pat nokļūt trakonamā un gandrīz kļūt par barību cūkām.

No 25.06. trešdienās plkst. 21:20
Tēvs Brauns 2
Detektīvfilma. Lielbritānija, 2014. g.
Režisori: Iens Barbers, Dominiks Kīvijs, Mets Kārters.
Galvenajā lomā - Marks Viljamss.