Degvielu cenu pieaugums gremdē Nīderlandes zvejniekus

Degvielas cenas pieaugums padziļinājis krīzi Nīderlandes zvejniecības nozarē. Problēmas jau iepriekš radīja vēja parku būvniecība jūrā, dabas aizsardzības pasākumi un "Breksita" sekas.

      Dabas liegumi un vēja parki jūrā jau satrauca zvejniekus. Bet pēdējais piliens bija degvielas cenu sprādzien-veida pieaugums. Izmaksas par degvielu ir dubultojušās, un viņi tās vienkārši nevar nosegt.

     Nozares pārstāvji informē, ka apmēram 40 no 75 lielajiem uzņēmumiem, kas iegūt plekstes, drīzumā varētu pārtraukt darbu. Situāciju vēl smagāku padara Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības, kas atņēma kontinenta zvejniekiem ierastās zvejas vietas, un patlaban 57 kompānijas pieteikušās atbalstam, kas pieejams atsakoties no tradicionālās nodarbes. Ja darbs tiks pārtraukts pusotra mēneša laikā, būs iespējams saņemt pat vairāku miljonu eiro kompensāciju par zvejas kuģiem. Kopējais pieejamais finansējums šīs shēmas ietvaros ir 155 miljoni eiro. Skumji, ka visas šīs problēmas ietekmē arī piekrastē dzīvojošas ģimenes, kurām jūras velšu ieguve daudzu paaudžu laikā bija galvenais ienākumu avots.