Adreses. Cariskās Krievijas cietokšņi

Šoreiz LTV1 arhitektūras un dzīvesvides raidījumā «Adreses» — par unikālām megabūvēm, Krievijas cara armijas cietokšņiem, un to izdzīvošanas izredzēm mūsdienu ekonomikas apstākļos. Impērijas laikā uzbūvēt kaut ko tik grandiozu bija vienkārši — pēc cara pavēles sadzina strādniekus un inženierus, un pāris gadu laikā tika radīti īsti brīnumi. Bet, kā tos apsaimniekot laikā, kad nav vairs viena cara un visu diktē publiskas un privātas īpašumtiesības?

Daugavpils cietoksnis un Liepājas Karosta — divi vislielākie un labāk saglabājušies 19. gs un 20. gs sākuma cietokšņi, katrs savā Latvijas galā. Kas tiem kopīgs? Un kas — atšķirīgs? Viens nākotnes izdzīvošanas kārti liek uz augsto mākslu, otrs — uz padomju laiku šausmām un sentimentu. Vai izdodas abiem? Kā zināms, katrā «Adrešu» sērijā tikai viens ir priecīgais, bet otrs — bēdīgais stāsts.

Šajā sērijā «Adrešu» ceļabiedri būs samainījušies pilsētām. Daugavpili vērtēs liepājnieks, režisors Ivo Kalpenieks, bet Liepāju — daugavpiliete, laikraksta «Latgales Laiks» redaktore Linda Kilevica.

Atrodi raidījumā aplūkotās adreses kartē un pievieno tai arī savus atklājumus: adreses.lsm.lv