Jauno aktieru runas "Stafete"

Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Teātra fakultātes aktiermeistarības studenti 8.jūnijā pirmo reizi LKA vēsturē sarīkojuši četrpadsmit stundu runas eksāmenu jeb monoizrāžu Stafeti.

Četru studiju gadi Kultūras akadēmijā ir aktiera personības tapšanas procesa sākumposms. Cits pēc cita 14 stundu garumā studentu izvēlētie stāsti un romānu fragmenti rāda gan jauno aktieru spēku, gan vājumu, bet pavisam noteikti saviļņo ar jauneklīgu degsmi un vēlmi izpausties.

Šis kurss no citiem atšķiras ar mērķtiecību un uzņēmību jau no mācību sākuma. Viņi apzinās, cik milzīgs skaits aktieru katru otro gadu ieiet Latvijas teātra apritē, un ir apņēmības pilni cīnīties. Vairāki no viņiem jau strādā lielajos profesionālajos teātros, kuros runas māksla joprojām īpaši svarīga.

„Man šķiet ļoti būtiski, ka caur šo priekšmetu viņi mācās domāt, ka viņi prot organizēt savu prātu saistībā ar jūtu dzīvi, ar kaut kādu atbildības sajūtu pret pasauli kopumā, viņi caur runu, caur savas balss apzināšanos apzinās sevi kā pasaules daļu, to mēs arī redzam literāro darbu izvēlē, viņi neņem kaut ko tādu vienkāršu un virspusēju, viņi grib rakties dziļāk, viņu interesē cilvēcības deficīts pasaulē,” saka LKA runas mākslas pasniedzēja Zane Daudziņa.

Kārlis Tols izrādi “Nakts pēc kāzām” Stūra mājā jau nospēlējis vairāk nekā desmit reizes.

„Šis laiks, šis mācību process, kaut kādā viedā ir licis kaut ko saprast, kas kā notiek un kas tu pats esi, kaut kā pietuvoties sev, nu kaut kā dziļāk caur šo aktiera profesiju, kas būtībā jau ir sevis, savu jūtu atkailināšana skatītajiem,” skaidro Kārlis Tols.