Teātris.zip. Smiļģis. Dailes teātris

0.0

Dailes teātra izrāde "Smiļģis" tapusi pēc Māras Zālītes īpaši Dailes teātra jubilejai rakstītas lugas. Izrāde saņēmusi trīs "Spēlmaņu nakts" balvas. 

Eduards Smiļģis ir Dailes teātra dibinātājs, režisors, grandioza mēroga personība, kuras dzimšanas dienā joprojām svinam "Spēlmaņu nakti" un par kura portreta izvietojumu uz teātru sienām joprojām notiek karstas diskusijas, kaut kopš viņa nāves pagājuši gandrīz sešdesmit gadi (1966). Izrādē ir veseli seši Smiļģi: Kārlis Arnolds Avots, Artūrs Skrastiņš, Lauris Dzelzītis, Gints Grāvelis, Kaspars Dumburs, Toms Veličko. 

Teātra kritiķe Zane Radzobe raksta: "Izklausīsies izaicinoši, bet aktieriski Smiļģis ir īsta sieviešu izrāde. Kristīne Nevarauska (Berta), Ilze Ķuzule-Skrastiņa (Ertnere), Rēzija Kalniņa (Štengele), Dārta Daneviča (Eleonora), Ieva Segliņa (Anna, Rainis, Lelde), Lidija Pupure (Smiļģa māte) — ļoti atšķirīgas, katra savā veidā spožas. Bauda skatīties! Aktieriem vīriešiem kā individuāliem māksliniekiem it kā palaimējies mazāk. Bet tāda ir šīs izrādes loģika: kustēties kā masai, ieplūst scenogrāfijā. Un šajā aspektā izrāde patiešām pierāda sevi kā mākslas darbu ar lielo "M". Tas ir absolūts režijas teātris, ko papildina izcils scenogrāfa, horeogrāfa, kostīmu mākslinieka darbs."

Raidījumu ciklu atbalsta: