Kas jāmaina Latvijas sportā? - Sporta klubi kā komūnas centri. Austrijas pieredze

0.0

Austrijas futbola līgu sistēma ir sadalīta piecos līmeņos. Pilnībā profesionāli ir pirmie divi. Tomēr arī zemāka līmeņa klubi var lepoties ar pēctecību un senām tradīcijām. "SC Imst" ir dibināts 1933. gadā un pašlaik spēlē 3. divīzijā. Imstes pilsētā ir 11 tūkstoši iedzīvotāju. Skatītāju skaits galvenās komandas mājas spēlēs svārstās no 700 – 1000 cilvēkiem. Klubā spēlē 320 dažādu vecumu futbolisti, ar tiem strādā 36 treneri, bet vēl 50 cilvēku klubā dara brīvprātīgo darbu.

Intervija - Manuels Vestreičers, Futbola kluba "SC Imst" priekšsēdētājs

"Ir daudz darba, es strādāju brīvprātīgi, neko nepelnu – pats esmu sponsors. Turpmāk vēlamies celt kluba vadības profesionalitāti līdz 40 stundu darba nedēļai."

Pašlaik brīvprātīgo darbs tiek atalgots ar vienu kausu alus un vienu šniceli spēles dienā. Klubs cer ar laiku kļūt profesionālāks un iekļūt Austrijas 2. divīzijā. Biļete uz vienu mājas spēli maksā 10 eiro. Uz apmeklētākajām bijuši 3000 skatītāju.

Intervija - Manuels Vestreičers, Futbola kluba "SC Imst" priekšsēdētājs

"Tu nenāc tieši uz futbolu. Arī šeit Imstē, mazā pilsētā, tā ir socializēšanās visai komūnai. Ja stadionā ir laba atmosfēra, labi uzņēmumi un viesi, tad ir sajūta, ka varam doties tālāk."

Klubs galvenokārt sadarbojas ar starptautiskajiem zīmoliem, jo ar vietējo uzņēmēju piesaisti Tiroles reģionā esot sarežģīti. Vietējie sponsori galvenokārt ir kluba biedri un ar viņiem saistīti uzņēmumi. Imstes kluba jauniešu komandas galvenokārt trenē audzēkņu vecāki, kurus apmāca treneri no Austrijas Futbola asociācijas un no vietējās Tiroles futbola asociācijas. Kluba ilgtermiņa mērķis ir sasniegt 2. divīziju, un cienīgai spēlēšanai tajā līmenī būšot nepieciešami 5 – 7 miljoni eiro, lēš kluba prezidents.

Savukārt "SC Neusiedl am See" klubs dibināts 1919. gadā un mājo Neizīdles pilsētiņā, kurā ir 9 tūkstoši iedzīvotāju. Arī Neizīdles klubs spēlē Austrijas 3. divīzijā. Klubā ir 330 spēlētāju – sākot no bērniem, beidzot ar pieaugušajām vīriešu un sieviešu komandām. Algu klubā saņem vien treneri, kuriem visiem ir arī pamatdarbi ārpus futbola, un atsevišķi spēlētāji. Kluba sezonas budžets ir 275 tūkstoši eiro gadā, tā mājas spēles caurmērā apmeklē daži simti skatītāju, kuri par biļeti maksā 14 eiro.

Intervija - Ginters Gabriels, Futbola kluba "SC Neusiedl am See" sporta direktors

"Biļešu ieņēmumi sastāda 25% no budžeta, pašvaldības un federālās zemes maksājumi vēl 25% un sponsoru atbalsts un festivālu ieņēmumi – 50%."

Kluba vadībā ir 7 cilvēki, kuri strādā brīvprātīgi. Pašreizējais kluba menedžments vadības grožus pārņēmis pirms dažiem gadiem. Pa šo laiku bērnu jauniešu skaits no 140 izaudzis līdz 250 bērniem. Klubam ir daudz nelielu sponsoru, tai skaitā privātpersonas, taču atrast lielus, naudīgus ģenerālsponsorus pagaidām neizdodas. Tāpēc naudas piesaistē jārīkojas radoši. 

Intervija - Ginters Gabriels, Futbola kluba "SC Neusiedl am See" sporta direktors

"Kā klubs rīkojam daudzus festivālus, kuros arī gūstam ienākumus. Pasākumus rīkojam tieši jauniešiem reģionā, jo vairs nav diskotēku, daudzas atpūtas vietas ir slēgtas. Tomēr tas ir papildu finanšu avots."

Tieši pirms 40 gadiem Neizīdles klubs spēlēja arī Austrijas elites divīzijā – Bundeslīgā. Parādus no tiem laikiem klubs nomaksājis vien nesen, tāpēc turpmāko attīstību saredz pakāpenisku – ar pašu nopelnītiem un sagādātiem finanšu resursiem.

Kā Latvijas Televīzijai norādīja Austrijas Finanšu ministrija, tad sporta klubu sponsorēšanu, pretī saņemot reklāmas izvietošanu vai kādu citu pakalpojumu, var tikt pieskaitīta saimnieciskās darbības izdevumiem.

Turklāt bezpeļņas organizācijas, tai skaitā no šā gada sporta klubi, var reģistrēties sabiedriskā labuma organizāciju statusam. Tādējādi uzņēmumi šīm organizācijām var ziedot līdz 10% no gada peļņas.