Daudz laimes, jubilār! Kordiriģents Uldis Kokars

0.0

Tā kā dzimšanas diena nosvinēta vasarā, atvaļinājumu laikā – 6. augustā, LTV jubilāra krēslā Uldis Kokars sēžas tagad, kad darbu un, protams, arī koru mēģinājumu sezona atsākusies ar pilnu sparu. Uldim tas nozīmē gan pedagoģisko darbu J. Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolā, gan LU vīru kora "Dziedonis" simtgades jubilejas programmas veidošanu, gan iknedēļas tikšanos ar amatierkoriem Gulbenē un Balvos. Nu jau ilgus gadus Uldis dzīvo ar vienu kāju Rīgā, ar otru – Lejasciemā Gulbenes novadā, kas ir dzimtā puse viņa slavenajam tēvam, diriģentam Imantam Kokaram, tādēļ sastrādāšanās ar tās puses koriem esot pašsaprotama.

Tikpat pašsaprotams bijis Ulda ceļš uz mūzikas pasauli, piedzimstot dzimtā, kas nes dvīņubrāļu Imanta un Gido Kokaru vārdu. Sākumā Uldis Em. Dārziņa mūzikas vidusskolā apguvis vijoles un klavierspēli, vēlāk kordiriģēšanu. Augstāko izglītību ieguvis JVL Mūzikas akadēmijā, kordiriģēšanas prasmes studējot pie tēva, profesora I. Kokara, – ne velti abu vīrišķīgajā diriģēšanas žestā daudzi saskata līdzību.

Ilgus gadus Uldis bijis mākslinieks tēva un tēvoča izlolotajā Rīgas kamerkorī "Ave Sol", bet no 2000. gada līdz 2013. gadam – tā mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents. Kopā ar tēvu paveikts vēl kāds nozīmīgs projekts – sastādīta "Latviešu kordziesmas antoloģija" 12 sējumos, kas "Ave Sol" sniegumā ierakstīta 27 kompaktdiskos.

Uldis Kokars ar labiem panākumiem vadījis vairākus amatierkorus – jauniešu kori "Lauda", vēlāk Balvu novada jaukto kori "Mirklis", bet 2014. gadā no tēva pārņēmis LU vīru kora "Dziedonis" vadības stūri. Ar šo kori Uldis realizējis savas mākslinieciskās ambīcijas, iestudētas nozīmīgas koncertprogrammas, izcīnītas uzvaras konkursos un veiktas lielas koncertturnejas. XXVI Dziesmu svētku koru konkursā 2018. gadā "Dziedonis" ieguva augstāko novērtējumu – "Grand Prix" balvu.

Savukārt nākamie, XXVII Dziesmu svētki, kas notika 2023. gada vasarā, Uldim bija īpaši ar to, ka viņš pirmo reizi stājās kopkora priekšā Mežaparka estrādē kā virsdiriģents, lai lielkoncertā "Tīrums. Dziesmas ceļš" diriģētu tautasdziesmu "Tumsā eju" Valta Pūces apdarē.

Bez dziesmas un kora mūzikas mīlestības Uldim ir ķēriens uz praktiskām lietām, un to apliecina kā koristi, tā draugi un ģimene – sieva Inga un trīs nu jau pieauguši dēli: Didzis, Klāvs un Dāvis. Uldis pats uzmetinājis ne vienu vien kūpinātavu zivīm, jo ir kaislīgs makšķernieks un laivotājs – kā nekā dzīve aizvien saistīta ar Rītabuļļiem, vietu, kur pirms sešdesmit gadiem "noenkurojās" Kokaru dzimta.

Par dzīvi pie ūdeņiem, ģimeni, kordziedāšanu un bohēmu, skatoties video kadru atlasi, ar jubilāru, kā allaž, sarunāsies kultūras žurnālists Andrejs Volmārs.