Kas jāmaina Olimpiskajās spēlēs? - Jaunas olimpiskās disciplīnas – mēģinājums uzrunāt jauniešus

0.0

Ja kādam šķiet, ka olimpisko spēļu programma kļūst arvien amizantāka, tad vērtīgi būtu ielūkoties vēsturē. Olimpisko spēļu programmā savulaik ir bijušas arī tādas disciplīnas kā arhitektūra, tāllēkšana ar zirgu, rāpšanās pa virvi, 200 metru šķēršļu peldējums, skijorings... Uzskaitījumu varētu turpināt.

Arī mūsdienās olimpiskā kustība joprojām ir jaunu disciplīnu meklējumos. To, ka olimpisko spēļu auditorija noveco, neslēpj arī Starptautiskā Olimpiskā komiteja. Tāpēc ir saprotami mēģinājumi izmaiņas olimpiskajā programmā tuvināt jauniešu vēlmēm.

Avots : BBC

Citāts - Tomass Bahs, SOK prezidents

"Mūsdienu pasaule mainās tik strauji kā nekad iepriekš. Vakardienas panākumi šodien nenozīmē neko. Ja mēs paši neveiksim šīs izmaiņas, citi tās veiks mūsu vietā. Mēs vēlamies būt pārmaiņu līderi, nevis pārmaiņu objekts."

Piemēram, biznesa izdevums "Forbes" sadarbībā ar reitingu kompāniju "Nielsen" bija apkopojis translāciju skatītāju vidējā vecuma dinamiku laikaposmā no 1992. gada Barselonas spēlēm līdz 2016. gada Rio olimpiādei. Ja Barselonā vidējais skatītājs bija 39 gadus vecs, tad Rio spēlēs auditorijas vidējais vecums jau pārsniedza 53 gadu slieksni. Pētījumu par auditorijas novecošanos ir bijis ne mazums. Dati atšķiras, taču tendence ir nepārprotama – jauniešus olimpiskie apļi interesē arvien mazāk.

Jau 2021. gadā Tokijā spēļu programmā tika iekļauts skeitbords, sērfošana, klinšu kāpšana un 3x3 basketbols, bet šovasar Parīzē debiju piedzīvos arī ielu dejošana jeb "brakedance". Tokijas spēlēs par olimpisko čempioni skeitbordā kļuva 13 gadīgā japāniete Momiji Nišija, bet šogad 13 gadnieci uz olimpiskajām spēlēm sūtīs Somija. Skeitborda iekļaušana olimpiskajā programmā neizpelnījās viennozīmīgu reakciju arī pašu sportistu vidū.

Daļa pauda asu kritiku, norādot, ka skeitbords ir pārdevies. Nepilni astoņi tūkstoši cilvēku pat parakstīja petīciju ar aicinājumu skeitbordu no programmas izņemt, jo atrašanās olimpisko spēļu programmā ir pretrunā ar ielu kultūras dumpīgajiem principiem. Daļa gan šādu lēmumu slavēja, jo uz olimpiskās skatuves tika dota iespēja uzmirdzēt arī dāmām, kas skeitborda pasaulē līdz šim nebija izpelnījušās vienlīdzīgu attieksmi, publicitāti un reklāmas līgumus.

Skeitbords un sērfošana esot sekmējuši Tokijas spēļu translāciju reitingus, kas kopumā piedzīvoja pamatīgu kritumu, kļūstot par vismazāk skatīto olimpiādi ASV un Eiropā pēdējo 30 gadu laikā.

Lai sekmētu skatītāju interesi, vasaras spēļu rīkotājvalstis var lūgt Starptautisko olimpisko komiteju iekļaut programmā tai raksturīgākus un vieglāk pārdodamus sporta veidus. Tādējādi Tokija savu programmu papildināja ar karatē, bet Parīze no tā atteicās. Savukārt pēc četriem gadiem Losandželosā olimpisko spēļu programmā atgriezīsies beisbols un debitēs amerikāņu futbols ar lentītēm. Šā amerikāņu futbola bezkontakta paveida iekļaušana olimpisko spēļu programmā ir viens no pēdējā laika amizantākajiem olimpiskajiem lēmumiem, jo ārpus ASV to spēlē ļoti minimāls cilvēku skaits.

Tāpat 2028. gada programmā iekļauts arī krikets, ko ļoti vēlējās SOK, bet nevēlējās spēļu rīkotāja Losandželosa. Tomēr krikets ir otrais skatītākais sporta veids pasaulē aiz futbola. Ārkārtīgi populārs Indijā, kas līdz šim par olimpisko spēļu raidtiesībām maksāja vien dažus miljonus dolāru, bet tagad SOK cer izspiest vismaz 150 miljonus dolāru no Indijas vien. Tāpat lielāka peļņa tiek sagaidīta arī no Pakistānas un Bangladešas tirgiem. Indijas premjerlīga kriketā ir viena no pasaulē naudīgākajām sporta līgām, jo spēlētāju vidējā alga pārsniedz 5 miljonus dolāru sezonā.

Paredzams, ka savas specifiskās vēlmes olimpisko spēļu programmai būs arī Austrālijai, kas rīkos 2032. gada olimpiādi. Tas nozīmē, ka turpmāk sportistiem būs jārēķinās, ka viņu sporta veidu atrašanās olimpiskajā programmā būs arvien trauslāka, jo spēlēm ir noteikta dalībnieku kvota – 10 500 sportistu.

Vēl pirms pāris gadiem zem lielas jautājuma zīmes bija svarcelšanas, modernās pieccīņas un boksa iekļaušana 2028. gada olimpisko spēļu programmā, SOK prezidentam Baham šos sporta veidus nodēvējot par rūpju bērniem – zemo reitingu un dažādu iekšēju problēmu dēļ. Svarcelšana un modernā pieccīņa savu vietu tomēr spēja nosargāt, bet par boksa nākotni olimpiskajās spēlēs lēmums tiks pieņemts nākamā gada sākumā.