Kas jāmaina Latvijas sportā? - Sporta federācijas kūtras uz jauno sportistu mācību sekmju kontroli

0.0

Latvijas Televīzija ir pētījusi dažādas problēmu tēmas, kuras tiešā mērā saistītas ar sportistu spriestspēju un inteliģenci. Tomēr ar konkrētu rīcību jauno sportistu sekmju izvērtēšanā pašlaik izceļas vien retās federācijas. Latvijas Televīzija vaicāja visām piecpadsmit no valsts budžeta prioritāri atbalstāmajām sporta federācijām, vai tās veic savu jauno sportistu sekmju kontroli un nesekmīgas gadījumā pieņem kādas sankcijas.

Visstingrākā kārtība jau gadiem ilgi eksistē basketbolā. Jaunatnes līgas nolikumā ir iestrādāts, ka nesekmīgie nedrīkst pārstāvēt savas komandas sezonas svarīgākajās spēlēs jeb pārspēlēs un finālturnīros, kas ik gadu notiek pavasarī.

Intervija - Kaspars Cipruss, LBS ģenerālsekretārs

"Procentuāli es nepateikšu, bet arī šogad bija viena tāda situācija, ka viena komanda praktiski neaizbrauca, jo vadošie nevarēja spēlēt. Tas nebija finālturnīrā – tas bija pārspēlēs. Bet situācija tāda bija. Domāju, ka turpmāk tā būs kā mācība arī daudziem citiem."

Basketbolā nesekmīgie tiek sodīti, bet labas sekmes uzrādījušie – apbalvoti. Tie jaunie basketbolisti, kam nav zemāku atzīmju par septiņām ballēm, katru gadu tiek sumināti īpašā ceremonijā. Kādreiz, kad šādu spēlētāju bija ap simtu, viņi pulcējās uz pieņemšanu Saeimā. Bet tagad par labām sekmēm apbalvojamo basketbolistu skaits pārsniedz jau trīs simtus.

Intervija - Kaspars Cipruss, LBS ģenerālsekretārs

"Šobrīd mums Saeimas telpas ir par mazu – mēs to darām "Arēnā Rīga" pirms izlases spēlēm. Un pēc tam kopā skatāmies izlases spēli. Bet šim mēs pievēršam ļoti lielu uzmanību, jo es personīgi uzskatu, ka sports ir laba lieta, bet izglītība ir pats svarīgākais."

Basketbols ir vienīgais no top 15 sporta veidiem, kur sportistu sekmes pārbauda federācijas līmenī un vajadzības gadījumā pieņem sankcijas. Peldēšanas federācijas prezidents Aivars Platonovs norāda, ka sportistu sekmēm līdzi seko sporta skolu treneri un vajadzības gadījumā informē federāciju. Peldēšanā esot bijuši gadījumi, kad sportisti nesekmības dēļ netiek iekļauti jauniešu izlasēs. Savukārt kamaniņu sportā līdz šim ir pieticis vien pakratīt ar pirkstu.

Citāts - Latvijas Kamaniņu sporta federācija

"Federācija ir nācies izteikt brīdinājumus, ka nesekmīgiem sportistiem var tikt liegta iespēja piedalīties braukšanas treniņos trasē un sacensībās. Sportisti un viņu vecāki parasti rīkojas, lai uzlabotu mācību rezultātus pirms šādas sankcijas kļūst nepieciešamas."

Federāciju pieeja ir ļoti dažāda. Piemēram, Latvijas Futbola federācija norāda, ka tiem jauniešiem, kuri jau ļoti agrā vecumā nonāk profesionālā apritē, sekmes atvirzās otrajā plānā, tādējādi visi jaunie sportisti nebūtu liekami uz vienas vērtējuma skalas. Futbola federācija sekmju kontrolē paļaujas uz jaunatnes treneriem. Tāpat arī Šaušanas federācija. Treneri var aicināt federāciju savus audzēkņus sacensībām nepielaist, ja tiem ir problēmas mācībās.

Citāts - Latvijas Šaušanas federācija

"Bieži vien treneri, dodoties uz sacensībām ārzemēs, izmanto iespēju pastāstīt dažādus interesantus vēstures faktus par valstīm, kur notiek sacensības, kā arī kopā apmeklē muzejus vai kādas vēsturiski interesantas vietas, kas vienlaikus kalpo arī kā sportistu izglītojošs process."

Latvijas Florbola savienība norāda, ka tā nepārbauda audzēkņu sekmes, bet klubu treneri aktīvi sekojot tām līdzi un, dodoties uz sacensībām, autobusā liekot risināt erudīcijas uzdevumus. Latvijas Tenisa savienība sportistu sekmes nekontrolē, bet tās prezidents Ernests Gulbis pieļauj, ka to vajadzētu sākt darīt. Sekmes nekontrolē arī orientēšanās sporta federācija.

Citāts - Latvijas Orientēšanās federācija

"LOF nav saņēmusi nevienu pretenziju no skolām šajā jautājumā un nav arī no klubiem un sportistiem signālu, ka kādam sportistam būtu problēmas ar mācībām. Liela daļa sportistu, it sevišķi izlases līmeņa sportistu, izcilus rezultātus uzrāda arī mācībās."

Par sportu atbildīgā Izglītības un zinātnes ministrija valsts finansējumu federācijām aprēķina pēc kritērijiem. Tie ir ļoti plaši, ietver arī federāciju īstenotās aktivitātes un sarīkotos izglītojošos seminārus, bet par īstenotajiem pasākumiem jauniešu sekmju kontrolē punkti nepienākas.

Citāts - Izglītības un zinātnes ministrija

"Noteikumi, iespējams, būtu pilnveidojami, tai skaitā sporta federāciju darbības vērtēšanas kritēriji, bet šobrīd nav plānots ieviest skolas vecuma sportistu sekmju kontroli kā kritēriju valsts finansējuma sadalei. Ministrijas rīcībā šobrīd nav rīku, kas ļautu nodrošināt skolas vecuma sportistu sekmju kontroli kritēriju izvērtēšanas kontekstā."

Akadēmiski spožāko sportistu sekmes apkopo Latvijas Sporta federāciju padome. Tā, sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju, ik gadu izsludina sporta stipendiju konkursu mācībām augstskolā. Stipendijas tiek apmaksātas no valsts sporta budžeta.

https://lsfp.lv/assets/mediabox/documents/26/NOLIKUMS_sporta_stipendijas_LSFP_2023-2024mg.pdf