Kas jāmaina Latvijas sportā? - Sporta sabiedrību satricina valsts finansējuma sadales principi

Sestdienās rubrika "Kas jāmana Latvijas sportā". Šoreiz par "Latvijas Mežu" ziedojumu sportam. Solīja, ka to sadalīs pēc iepriekš iekoptās prakses, bet realitātē vairākas federācijas nav neko saņēmušas, jo jābūt 20 labāko skaitā. Kāpēc tā - Andris Auziņš, Juris Valdovskis un Raimonds Rudzāts.

18. maijā notikušajā Nacionālās sporta padomes sēdē tika atbalstīta iecere 2,76 miljonus eiro sadalīt divdesmit prioritāri atbalstāmo sporta veidu programmām. Nacionālās sporta padomes sastāvā ir vairāki valdības ministri un lielāko sporta organizāciju vadītāji, tā sniedz rekomendācijas lēmuma pieņemšanai valdībā. Savukārt valdība reti mēdz pieņemt lēmumus pretēji Nacionālās sporta padomes rekomendācijām.

Viens no šādiem gadījumiem gan bija pērnā gada decembrī, kad valdība apturēja Latvijas Valsts mežu mērķziedojumu sadali sporta nozarei, jo šaubas radīja procesa caurspīdīgums. 

Intervija - Didzis Šmits, Zemkopības ministrs (AS) 29.12.2022.

Tas, ko esam vienojušies ar Ministru prezidentu – šis finansējums būs. Bet tas tiks piešķirts gada sākumā caur centrālo budžetu, nevienam nebūs nekas apdalīts, bet šī prakse, ka sporta organizācijas pieņem jau kā faktu, ka to pamatbudžets veidojas no ziedojuma, man liekas nenormāla.” 

Sporta nozare rēķinājās, ka Latvijas Valsts mežu apstiprinātie ziedojumu saņēmēji finansējumu tādā pašā apmērā saņems no valsts budžeta. Realitāte gan izrādījusies citādāka. Finansējumu pēc Latvijas Sporta federāciju padomes izstrādātiem kritērijiem plānots piešķirt vien divdesmit prioritārajām federācijām. Handbola federācija palikusi 21. vietā. Pērnā gada decembrī tā jau bija saplānojusi 2023. gada aktivitātes, jo rēķinājās, ka, tāpat kā katru gadu, arī šogad saņems daļu no Latvijas Valsts mežu peļņas. 

Intervija - Ivita Asare, Bijusī Handbola federācijas prezidente

Šis Latvijas Valsts mežu ziedojums – tā nebija vienreizēja lieta 2021. gadā. Tas bija ļoti ilglaicīgs process, kuru mēs ieskaitījām kā finansējumu, kas ir pieejams sporta spēļu federācijām.” 

Tagad federācijai akūti trūkst finansējums plānoto aktivitāšu izpildei. Handbola federācija ir viena no piecpadsmit, kas publicēja atkāto vēstuli, aicinot Izglītības un zinātnes ministri Andu Čakšu apturēt finansējuma piešķiršanu. Vēstuli parakstīja arī Latvijas Kērlinga asociācija, kas pārmet Sporta federāciju padomei diskusiju trūkumu. 

Intervija - Ritvars Gulbis, Latvijas kērlinga asociācijas prezidents

Nebija nekādas iepriekšējas sanāksmes, informēšanas par plānotajām izmaiņām. Cik es saprotu, tad pagājušajā gadā šie prioritāro sporta veidu kritēriji kaut kur jau cirkulēja. Šie ir LSFP izstrādātie kritēriji. Es nezinu, uz kāda pamata IZM ir paņēmusi konkrētos kritērijus.” 

Intervija - Ivita Asare, Bijusī Handbola federācijas prezidente

Es uzskatu, ka, ja viņi ir kā federāciju pārstāvis, tad kāpēc federācijas netiek aicinātas uz sanāksmēm. Piemēram, pēc valdes sēdes federācijām netiek skaidroti apstiprinātie lēmumi. Vai arī federācijām netiek izsūtīta informācija, ka notiks valdes sēde un tajā tiks skatīti attiecīgie jautājumi. Ar aicinājumu piedalīties, izteikt priekšlikumus. Nenotiek konstruktīvs dialogs starp LSFP un federācijām.” 

Intervija - Einars Fogelis, LSFP prezidents

Par kritērijiem šīs diskusijas bija 2022. gadā, kas beidzās ar kritēriju prezentāciju kopsapulcē. Kas attiecas uz prioritātēm, šobrīd vadošo lomu pilnīgi viennozīmīgi uzņēmās Izglītības un zinātnes ministrija.”

Intervija - Ainars Bagatskis, Ministres A. Čakšas padomnieks

Tagad ir strikti pateikts. Iepriekš un arī tagad dala pēc kritērijiem. Tās divdesmit federācijas ir prioritārās pēc tiem kritērijiem, kuras šīs pašas federācijas, kas raksta vēstuli, ir apstiprinājušas.” 

Intervija - Ainars Bagatskis, Ministres A. Čakšas padomnieks

Ja kādai no tām federācijām, kas rakstīja vēstuli, ir pretenzijas, tās nav apmierinātas ar rezultātu, tad, lūdzu, vispirms risiniet to savas organizācijas ietvaros.” 

Izglītības un zinātnes ministres ārštata padomnieks Ainars Bagatskis skaidro, ka valsts sporta organizācijām ir partneris. Ministrija sagaida sporta organizāciju iniciatīvas un ieteikumus. Lai arī kritērijus finansējuma saņemšanai izstrādā paši federāciju vadītāji, ministriju tas nemulsina. 

Intervija - Ainars Bagatskis, Ministres A. Čakšas padomnieks

Tas viss ir atkarīgs no sporta nozares. Kurš vēl labāk pārzina, kas notiek sporta nozarē, kā pati sporta nozare? Tāpēc ir šie kritēriji – nav labāku kritēriju.” 

Galīgais lēmums par valsts finansējuma piešķiršanu divdesmit prioritārajām federācijām vēl nav pieņemts. Jautājumu vēl skatīs valdībā.