Lielbritānijā saules paneļu "bums"

Augstās enerģijas cenas un "zaļā" domāšana veicina saules paneļu izmantošanu ne tikai pie mums, bet arī Lielbritānijā. Neraugoties uz ģeogrāfisko novietojumu un to, ka debesis bieži sedz mākoņi, arī šeit lielu daļu laika šīs iekārtas spēj nodrošināt visu mājsaimniecībām nepieciešamo elektrību.

      Patlaban mēs nepatērējam enerģiju no tīkla. Nospiežot šo pogu, mēs varam redzēt izmaksas par saņemto elektrību, un patlaban ir nulle. Visa enerģija tiek iegūta no saules paneļiem.

     Īpašnieks cer, ka ar sistēmu izdosies nosegt kopumā apmēram divas trešdaļas elektrības patēriņa. Tomēr eksperti uzsver, ka paneļi jāuzstāda pēc rūpīgiem aprēķiniem. Pirmkārt, jāizvēlas patēriņam atbilstošs to skaits, veids un iespējamā ekonomija. Māja ir liela, ģimenei ir vairāki elektromobiļi, tāpēc izvēlēti 24 paneļi un izdevumi bija apmēram 12 tūkstoši mārciņu jeb 14 tūkstoši eiro. Svarīgs ir novietojums, un izvēlēta fasādes puse, kur saule spīd ilgāk un nav koku radītā ēna. Tiek domāts par akumulatoriem, kas uzglabā ģenerēto strāvu maza patēriņa apstākļos, taču tie pagaidām nav iegādāti, jo maksā apmēram 5 tūkstošus eiro. Saules paneļi Lielbritānijā kļūst aizvien populārāki, un pērn, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, šo iekārtu uzstādīšanas apjomi valstī dubultojušies. Tikai janvārī tīklam pieslēgti 15 tūkstoši jaunu paneļu sistēmu.