Francijā cīnās ar stikla zušu kontrabandu

Lielas problēmas Francijā sagādā nelikumīga stikla zušu ieguve un tirdzniecība. Galvenais nelegālais šo zivju mazuļu noieta tirgus ir Āzijā, kur tos audzē nebrīvē un izmanto pārtikai.

      Problēma būtība ir pārdošana Āzijā par 5 tūkstošiem eiro par kilogramu. Tāpēc nākas konstatēt, ka to viegli salīdzināt ar narkotiku kontrabandu.

      „Eiropols” informē, ka kontrabandu organizē vairāki noziedzīgie tīkli, kur Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņi galvenokārt atbild par nelegālo zveju, savukārt Āzijas valstu iedzīvotāji nodrošina loģistiku un transportēšanu. Zivju mazuļus iepērk no malu-zvejniekiem vai iegūst no oficiāliem avotiem, izmantojot noziedzīgas shēmas, un transportē īpaši aprīkotās tvertnēs. Eiropols uzskata, ka katru gadu no Eiropas nelegāli eksportē simt tonnas stikla zušu 500 miljonu eiro vērtībā. Atgādināsim, ka Eiropas zuši nārsto Sargasu jūrā Atlantijas okeānā, un to mazuļi tiek nozvejoti mājupceļā pie Eiropas valstu krastiem. Šīs zivis līdz šim nav izdevies pavairot nebrīvē, bet legālā nozveja ļauj mazināt briesmas mazuļiem un atjaunot populāciju. Tos iegādājas un izlaiž arī mūsu valsts ūdenstilpēs.