Nīderlandē top pasaulē jutīgākā magnētiskās rezonanses iekārta

Nīderlandē top pasaulē jutīgākā magnētiskās rezonanses iekārta. Tā īpaši noderīga varētu būt, pētot cilvēka smadzeņu uzbūvi, stāvokli un slimības.

    Iekārta, ko mēs izstrādājam un būvējam, radīs magnētisko lauku ar stiprumu 14 teslas. Tā būs daudz jaudīgāka un jūtīgāka un ļaus mums iegūt detalizētākus cilvēka ķermeņa attēlus. 

      Magnētiskā rezonanse jau patlaban tiek plaši izmantota diagnostikā, un parasti iekārtas rada magnētisko lauku ar stiprumu no pusotras līdz 3 Teslām. Ar to pilnīgi pietiek vienkāršākajiem izmeklējumiem, taču pētnieki cer radīt aparātu, kas ļaus ieskatīties pagaidām mums apslēptās ķermeņa daļās. Piemēram, smadzenēs ir daudz ūdens un maz izšķīdušu vielu, tāpēc to dziļākiem pētījumiem vajag jaudīgāku aparātu. Ar tā palīdzību varētu arī diagnosticēt depresiju vai citas saslimšanas. Patlaban pasaulē jutīgākā 11,7 Teslu iekārta atrodas Parīzē, taču līdz šim izmantotās tehnoloģijas liedz sasniegt jaunas virsotnes. Tāpēc tiek meklēti jauni risinājumi, un, pateicoties miljoniem eiro investīcijām un valsts atbalstam, aparāts varētu sākt darboties jau pēc 3 gadiem.