Kas jāmaina Latvijas sportā? - Baibas Brokas krimināllietas izskatīšana kavējas apsūdzētās prombūtnes dēļ

"Kas jāmaina Latvijas sportā?" komanda šonedēļ pētīja bijušās Latvijas biatlona federācijas prezidentes Baibas Brokas krimināllietu par kukuļņemšanu no Latvijas būvniecības biznesa haizivīm. Tiesas sēdes jau divus gadus iestrēgušas Baibas Brokas prombūtnes dēļ, jo viņa šobrīd dzīvo Apvienotajos Arābu Emirātos. Prokuratūra meklē dažādas iespējas, lai tiesas sēdēs pa īstam sāktu vētīt ierosināto krimināllietu. Vairāk stāsta Juris Valdovskis un Andris Auziņš.

Biatlona federācijas bijušo prezidenti Baibu Broku tiesā par notikumiem 2017. gadā, kad viņa bija arī Latvijas Universitātes vadībā. Daļu no kukuļa 20 tūkstošu eiro kā ziedojumu saņēmusi arī Latvijas biatlona federācija, to saņēmot no pastarpināti Guntim Rāvim piederošā SIA “Roadex”. Rāvis un otrs apsūdzētais Ivars Millers ar Broku tikušies Rīgā un Jūrmalā, kur apspriesti iepirkuma nosacījumi tobrīd gaidāmajai LU Rakstu mājas būvniecībai. Ģenerālprokuratūra lietu bija nodevusi jau 2021. gada janvārī, bet tiesas sēdes vairākkārt atliktas. Tagad Broka dzīvo Apvienotajos Arābu Emirātos kopā ar savu nepilngadīgo bērnu, kas liedz viņai ierasties uz tiesu klātienē.

Intervija - Evita Masule, prokurore

Ņemot vērā to, ka Baiba Broka uz tiesas sēdēm vismaz divas reizes bija ieradusies, bet tiesu noslodzes dēļ šīs tiesas sēdes nenotika, līdz ar to uz šo dienu nav īsti pamata šo te krimināllietu iztiesāt viņas prombūtnē.”

Intervija - Rinalds Bušs, Baibas Brokas advokāts

Es jebkurā gadījumā aicinātu saprast, ka tā nav nedz aizstāvības taktika izvēlēta, kā šajā lietā uzvesties, bet gan dzīves realitāte.”

Lietas turpmāku izskatīšanu bremzē arī Emirātu neatbildēšana Tieslietu ministrijai uz lūgumu atļaut Brokai tiesā piedalīties attālināti, esot Emirātos. Tāpēc ir iespēja, ka talkā varētu nākt Ārlietu ministrija un Broka tiesai pieslēgtos Latvijas vēstniecības telpās Apvienotajos Arābu Emirātos, bet arī tam nepieciešama Emirātu atļauja.

Intervija - Evita Masule, prokurore

Es domāju, ka iesaistot Ārlietu ministriju šo te atbildi mēs varētu saņemt krietni ātrāk.”

Intervija - Rinalds Bušs, Baibas Brokas advokāts

Tā absolūti ir Latvijas Republikas jurisdikcija un atbilstu 2021. gada novembra Senāta kopsapulces interpretācijai.”

Broku Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs aizturēja 2019. gada 8. jūlijā. Tas gan viņai vēlāk netraucēja saglabāt ne tikai amatu Latvijas biatlona federācijā, bet pat kandidēt uz Starptautiskās biatlona federācijas prezidentes amatu septembrī. Atrašanās ārvalstīs Brokai gan netraucē vēl aizvien būt Latvijas biatlona federācijas valdē, ko ievēlēja pērn maija vidū, kad par prezidentu kļuva Kaspars Sakniņš.

Intervija - Kaspars Sakniņš, LBF prezidents

Nu, mēģinām. Nav tā, ka ļoti viegli. Ja cilvēks ir uz vietas, tad viņu var sazvanīt, tas tā nav tik vienkārši, kā jebkuru citu. Bet, kad ir valdes sēdes, tad Baiba pieslēdzas un viņa piedalās un izsaka savu viedokli, ieteikumus, kas ir nepieciešams.

Viņai tāpat juridiskā bāze, es uzskatu, ka ir ļoti laba.”

Brokas atrašanos valdē Sakniņš neuzskata par risku federācijas reputācijai. Kopējais budžets pērn biatlona federācijai plānā bija nedaudz zem 600 tūkstošiem eiro, no kuriem 58% ir Starptautiskās biatlona federācijas finansējums, bet no privātajiem sponsoriem piesaistīti vien 11%, jeb aptuveni 60 tūkstoši eiro. Biatlona federācijas gada pārskats par pērno 2022. gadu vēl nav iesniegts, taču liels ziedotājs esot bijis ilggadējais federācijas valdes loceklis Intars Berkulis.

Intervija - Intars Berkulis, bijušais LBF valdes loceklis

Diemžēl mūsu valsts likumdošana paredz, ja es ziedoju no saviem uzņēmumiem, tas ir interešu konflikts. Tāpēc vienojāmies ar LBF valdi, ka pie šīs finansiālās situācijas, kāda ir šobrīd, ka tas ziedojums bija ļoti svarīgs, līdz ar to es pametu valdi.”

Berkulis vairākus gadus pēc kārtas individuāli atbalstīja Andreju Rastorgujevu, biatlona federāciju un arī Baibas Brokas tolaik pārstāvēto partiju Nacionālā apvienība. Laika posmā no 2014. gada līdz 2018. gadam Berkulis partijai ziedojis 23 tūkstošus eiro. Un no Nacionālās apvienības saraksta startēja Alūksnes novada pašvaldības vēlēšanās, tāpēc ziedojumu saistību ar Baibu Broku Berkulis noliedz.

Intervija - Intars Berkulis, bijušais LBF valdes loceklis

Es Baibu Broku, kad ziedoju, personīgi pat nepazinu. Es zinu viņu no jaunības, kad viņa bija atlēte, mums ar viņu nebija nekāda sakara tai laikā. Kad viņa kļuva par LBF prezidenti, tad jā, bet tur ar Baibu nav nekāda sakara.”

Nākamā tiesas prāva Brokas krimināllietā paredzēta 21. februārī. Viņas advokāts Rinalds Bušs apliecināja, ka tobrīd Arābu Emirātos būšot skolēnu brīvlaiks, tāpēc Broka apmeklēs tiesu klātienē. Guntis Rāvis kukuļdošanu no savas puses kategoriski noliedz.

Intervija - Guntis Rāvis, būvuzņēmējs

Domāju, ka cilvēks, kurš ziedojis, kā es, daudzus, daudzus miljonus desmit gadu garumā, un uzturējuši veselas federācijas. Piemēram, vingrošanas federāciju, baletu utt, apvainot par ziedojumu biatlona federācijai, vienkārši ir neētiski.”

Intervija - Evita Masule, prokurore

Pierādījumi lietā ir un tos pierādījumus vērtēs tiesa.”

Arī pati Broka preses konferencē pēc aizturēšanas 2019. gadā noliedza sev izvirzītos pārkāpumus. Viņa vēlāk uzsvēra, ka visu sporta federāciju vadītāju uzdevums ir uzņēmējus aicināt ziedot savām federācijām.