Latvijas filmas Latvijas šodienai. Zeme, kas dzied (12+)

Kāpēc latvietim ir svarīgi dziedāt korī? Un vai tiešām Pirmie vispārīgie latviešu dziedāšanas svētki sākotnēji bija gudru bārdainu vīru ideja, kā glābties no bankrota? Ziema vasarā un vasara ziemā, salšana un pārkaršana – to mēdz saukt par kino specifiku, no kā nebija pasargāta arī filma par dziesmu svētkiem.

“Zeme, kas dzied”, atklājot patiesus un līdz šim plašāk nezināmus faktus, vēsta par latviešu identitātei svarīgiem cilvēkiem Latvijas vēsturē un notikumiem, kas veicināja Dziesmu svētku tradīcijas veidošanos. Filmā savijas vēsturiski fakti un izdoma. Kā gan tas patiesībā notika?

Paralēli vēsturiskajai sižeta līnijai, filmu caurvij stāsts par izglītotu meiteni Annu, kura vēlas dziedāt korī. Tolaik tā tika uzskatīta galvenokārt par vīriešu nodarbošanos, viņas ciematā ir tikai vīru koris, tomēr meitene, kuru filmā atveido Marta Lovisa Jančevska, dodas uz Rīgu, lai piedalītos pirmajos Dziedāšanas svētkos, bet kopā ar viņu, padarījusi lauku darbus, brauc krustmāte, kuras lomā ieraudzīsiet pasaules mēroga operas zvaigzni Marinu Rebeku – šī viņai būs debija kino aktrises statusā.

Latviešu biedrības nama iekšskati uzbūvēti filmu paviljonā, ārskati, kuros piedalās vairāk nekā simts masu skatu dalībnieku, notika brīvdabas kinostudijā “Cinevilla”. Uz galveno notikumu, dziesmas “Rīga dimd” kopdziedāšanu, skatītāju rindās parādīsies mūsdienu kultūras dzīves darbinieki, tērpušies pēc 19. gadsimta labākās modes, viņu vidū ir esošie un bijušie kultūras ministri Nauris Puntulis, Karīna Pētersone, Ramona Umblija un citi, kurus skatītājiem nāksies atpazīt pašiem.

Filmas scenāriju veido Māris Martinsons kopā ar Daini Īvānu. Šī ir filma, kurai ir izcils potenciāls kļūt par nozīmīgu kino notikumu, gan domājot par aktieru sastāvu, gan par filmas tēmu. 

Filmas režisors ir Māris Martinsons. Kino mūzikā ar šo filmu debitēs komponists Jēkabs Jančevskis. 19. gadsimta kultūras darboņu un uzņēmēju lomās: Ģirts Ķesteris, Andris Keišs, Andris Bulis, Ainārs Ančevskis, Vilis Daudziņš. Viņi visi filmas labā ir neticami pārvērtušies.

12+