Skaidrība. Vienkāršība. Kaislība. Aktieris Harijs Liepiņš. LTV dokumentāla filma

“Otrs tāds aktieris kā Harijs Liepiņš pat Šekspīram būtu par dārgu!” trāpīgi par savu vīru un lielo dzīves mīlestību – Dailes teātra leģendāro aktieri Hariju Liepiņu – viņa 95. dzimšanas dienas gadā saka aktrise Mudīte Šneidere. 

Dārgums ir Harija Liepiņa (dzimis 1927. gada 15. decembrī Ternejas pagastā, miris 1998. gada 3. augustā Skrundā) unikālais talants, par kuru ar apbrīnu stāsta viņa laikabiedri vēl šodien. Un stāsts pāraug leģendās, jo Harija Liepiņa ziedu laiku teātra lomas lielākoties var tikai vārdos aprakstīt – toreiz vēl nebija televīzijas ierakstu, tik kāds rets filmas kadrs. 

Harijs Liepiņš ir lielā režijas meistara Eduarda Smiļģa atklājums, un jau līdz četrdesmit gadu vecumam kaismīgās lielās lomas ir viņa! Aktrise un vēlāk arī Harija Liepiņa sieva Mudīte Šneidere tieši Raiņa lugā “Indulis un Ārija” ieraudzīja Uģi (1950) un iemīlējās Harijā Liepiņā. Viņš lomās “iekodās ar zobiem, līdz galam”, un viņu dievināja par Romeo, Mortimeru, Totu, Minhauzenu, Gesta Berlingu, Hamletu, Bolkonski, arī par komisko virsleitnantu Lukāšu “Šveikā”. Dievināšana vēl neizgaisa ilgi pēc slaveno lomu nospēlēšanas, kaut sptiņdesmitajos gados Dailes teātrī ienāca jau cita teātra valoda... un Harijs Liepiņš katram tēlam turpināja meklēt skaidru, loģisku attaisnojumu, jo uz skatuves nekas nenotiek tā kā dzīvē. 

Kaislība un dzīves garšas jušana ir līdzvērtīga Harija Liepiņa lielajām lomām. Viņš par sava mūža mīlestībām atzīstas: “Es esmu viņas visas mīlējis! No sievietēm maz pa degunu esmu dabūjis…” Aktrise Mudīte Šneidere smalkjūtīgi filmas veidotājus vedīs arī pa mīlestības taciņām… lai veidotos stāsts par viņu abu dēlu, atraktīvo un gudro Āri Liepiņu (viņš pēkšņi debesu dārzos devās 2021. gada 23. aprīlī Skotijā 59 gadu vecumā). Emocionālas būs tikšanās ar Harija Liepiņa meitu Anitu un dēlu Rolandu, tieši Āris viņus apvienoja vienā ģimenē. Arī stāsti par alkohola atkarību būs filmā, un Mudīte to neslēpj, šī kaislība bija līdz galam, pēc tam arī nožēla – līdz galam. 

Vienkāršība – Harija Liepiņa būtība; tiešas un mīlestības pilnas allaž bija sarunas ar ļaudīm ārpus Rīgas elitārisma. Viņu vilināja Venta un makšķere, “Lejasmāļu” omulība un lauku māju strādīgās saimnieces, un iespēja palīdzēt lauku darbos. Draugi teātrī? – daži: Luijs Šmits, Ēvalds Valters, Eduards Pāvuls… un zolītes partijas galda biedri. 

Harijs Liepiņš Dailes teātrī nostrādāja piecdesmit gadus. Latvijas Teātra darbinieku savienība Starptautiskajā Teātra dienā 27. martā kopš 2005. gada pasniedz Harija Liepiņa balvu – aktierim par izcilu, spilgtu aktierdarbu teātrī iepriekšējo sezonu laikā. Harija Liepiņa talanta leģenda ir dzīva arī balvu saņēmējos.

Filmas veidotājiem, sarunājoties ar aktiera laikabiedriem, bija saistoši iedziļināties leģendārajos priekšstatos un izprast skatuves leģendas rašanos, labi saprotot, ka tā nav vienīgā patiesība. Dokumentālajā filmā piedalās aktiera Harija Liepiņa sieva, aktrise Mudīte Šneidere, Dailes teātra aktrises Olga Dreģe un Lidija Pupure, teātra zinātnieces Rita Rotkale un Rita Melnace, mākslas zinātniece Edvarda Šmite (aktiera Luija Šmita meita), tulkotāja Kārina Pētersone (režisora Pētera Pētersona meita), aktieris Kaspars Pūce (režisora Voldemāra Pūces dēls), Harija Liepiņa bērni Rolands Eimanis un Anita Dreimane, ārsts Sandis Stepiņš, Harija Liepiņa balvas ieguvēji aktieri Gundars Āboliņš, Juris Žagars, Ģirts Ķesteris, Gundars Grasbergs u.c. personības. 

Latvija, 2022. 

Režisors: Guntis Lēmanis.

Scenārija autore: Ilze Strenga.

Operators: Normunds Čirkste.

12+