Horvātijā sāk iepazīties ar savām eiro monētām

Horvātija no nākamā gada pirmā janvāra pāriet uz eiro, un iedzīvotājiem jau dota iespēja iegūt savā īpašumā jaunās monētas. Ikviens var brīvi nopirkt 2 33 monētu komplektus ar nacionālo simboliku, kas maksā 100 kunas.

    Šeit ir ļoti vienkārši - var iedot 200-ts kunas un iegūt divus eiro monētu komplektus. Nekādu problēmu, atšķirībā no bankām, kur nepieciešami daudz dokumenti vienai un tai pašai procedūrai.

Horvātijas eiro monētu kalšanu sāka jūlijā, nelielā pilsētiņā netālu no galvaspilsētas Zagrebas, un līdz gada beigām plānots izgatavot apmēram 420 miljonus vienību. Jau iepriekš pēc ilgstošām diskusijām un plaģiātisma skandāla tika nolemts, ka uz monētām būs valsts kontūra, nacionālais dzīvnieks cauna, izgudrotājs Nikola Tesla un alfabēta burti.  Horvātija ir populārs tūrisma galamērķis arī mūsu valsts iedzīvotājiem, tāpēc jāzina, ka līdz nākamā gada beigām preču un pakalpojumu cenas tiks paralēli norādītas euro un kunās, un šajā periodā būs iespējams salīdzinoši brīvi bez maksas apmainīt vietējo valūtu. Savukārt kunas kā maksāšanas līdzekli tirdzniecības vietās varēs izmantot vēl tikai pirmās divas jaunā gada nedēļās. Bet pārējo eirozonas valstu centrālās bankas Horvātija valūtas banknotes bez maksas mainīs līdz februāra beigām.