ANO: apdraudēts mērķis 8 gados apturēt HIV infekciju

ANO eksperti starptautiskās cīņas pret AIDS dienas priekšvakarā atzinuši, ka apdraudēts mērķis līdz šīs desmitgades beigām apturēt bīstamās HIV infekcijas izplatību. Tā iemesls ir pasaules ekonomiskās problēmas un nevienlīdzība.

      HIV nav pazudis. Parādu krīzes, taupības un nevienlīdzības apstākļos, it īpaši attīstības valstis, palīdzības samazināšana globālajai veselībai nav stratēģiski pareiza. Nav laiks atkāpties, un darbs jāturpina. Starptautiskā solidaritāte samazinās nevienlīdzību, un var sniegt būtiskus ieguvumus, tai skaitā ārstēt un glābt vairāk nekā 20 miljonu cilvēku dzīvības.

     ANO apkopotie dati liecina, ka patlaban pasaulē ar HIV inficēti apmēram 38 ar pusi miljoni cilvēku, bet kopējais inficēto skaits sasniedzis vairāk nekā 82 miljonus. Pērn bīstamais vīruss konstatēts vēl apmēram pusotram miljonam personu, un tas prasīja 650 tūkstošu cilvēku dzīvības. Pateicoties profilakses pasākumiem un ārstēšanai tas ir vairāk nekā 2 reizes mazāk nekā 1996.-ajā gadā, bet mūsu pasaules daļā šajā laika periodā nav būtiski mainījušas riska grupas. Vēl joprojām lielākais inficēšanās risks ir seksa pakalpojumu sniedzējiem un viņu klientiem, homoseksuāļiem, transpersonām, kā arī intravenozo narkotiku lietotājiem. Organizācijas pārstāvji uzsver, ka progresu cīņā pret HIV pēdējo 2 gadu laikā palēnināja COVID pandēmija un ekonomiskās problēmas. Speciālistiem un iedzīvotājiem jāatceras, ka, neraugoties uz jaunajiem medikamentiem, kas ļauj glābt vīrusa nēsātāju dzīvības, cīņa pret bīstamo infekciju nav galā, un HIV vēl joprojām apdraud cilvēkus visā pasaulē.