Valsts augstāko apbalvojumu pasniegšana

Saskaņā ar Valsts prezidenta un Ordeņu kapitula 2022. gada 17. oktobra lēmumu 81 sabiedrības pārstāvim piešķirti augstākie Latvijas valsts apbalvojumi – Triju Zvaigžņu ordenis (piešķirts 35 personībām), Viestura ordenis (piešķirts 24 personībām) un Atzinības krusts (piešķirts 22 personībām). Latvijas valsts apbalvojumi piešķirti cilvēkiem, kuri ar savu godprātīgo, nozīmīgo darbu, aktīvo pilsonisko stāju un uzticīgu kalpošanu Latvijai godam pelnījuši augstāko valsts atzinību.

Valsts apbalvojumus saņem izcilas personības visdažādākajās jomās no visas Latvijas. Tie ir mediķi, kuri drosmīgi un pašaizliedzīgi rūpējās par sabiedrības veselību un drošību Covid-19 pandēmijas apstākļos, izcili kultūras darbinieki, Nacionālo bruņoto spēku karavīri un zemessargi, robežsargi un Valsts drošības dienesta un Valsts policijas amatpersonas, kas sargā mūsu valsts drošību, tiesu sistēmas pārstāvji, zinātnieki, skolotāji, uzņēmēji, veterinārārsti, lauksaimnieki, pašvaldību darbinieki, vēsturiskās atmiņas un kultūras mantojuma kopēji un sabiedriskie darbinieki.

Ar augstāko Latvijas valsts apbalvojumu – Triju Zvaigžņu ordeni – apbalvoti pilsonisko iniciatīvu organizatori, ārsti, diplomāti, ārlietu dienesta un plašsaziņas līdzekļu darbinieki, cilvēki, kas, augsti profesionāli, īpaši pašaizliedzīgi un drosmīgi veicot savus pienākumus, parādot nozīmīgu pilsonisko drosmi un personisko klātbūtni, snieguši palīdzību Ukrainai, tās karavīriem un civiliedzīvotājiem, dokumentējuši un atspoguļojuši Ukrainas tautas cīņu par neatkarību un brīvību. 

Ordeņu kapitula kanclere Sarmīte Ēlerte: “Patiesi priecājos, ka Ordeņu kapituls Latvijas Republikas Proklamēšanas 104. gadadienā var godināt un apbalvot cilvēkus, kuru pašaizliedzīgais, godprātīgais darbs un izcilais sabiedriskais veikums ir kalpojis mūsu tautai un valstij. Esmu gandarīta, ka Ordeņu kapitulam ir iespēja apbalvot cilvēkus, kas nesavtīgi rīkojās un apvienoja Latvijas sabiedrību Ukrainas brīvības cīņas atbalstam, tā vienlaikus stiprinot Latvijas iedzīvotāju patriotismu.”