Skolotāji. Raimo Lielbriedis. Dokumentāla īsfilma (7+)

Dokumentālo īsfilmu cikls “Skolotāji” tapis kā veltījums visiem Latvijas skolotājiem, atgādinot, ka viņi ir mūsu izglītības un kultūras vērtību pamatlicēji. Bet skolotāji vispirms ir arī cilvēki – katrs ar savām interesēm, vaļaspriekiem un dzīves ritmu.

Četrās filmās iepazīsim četrus zināmus un cienījamus Nacionālās Mākslu vidusskolas pedagogus, kuru personiskās aizraušanās un intereses ļaus mums viņus ieraudzīt arī ārpus darba vides.

Ieva Sarja ikdienā muzicē Emīla Dārziņa mūzikas skolā, Mārtiņš Klišāns Rīgas Doma kora skolā vada zēnu kori, Indra Lapšina trenē jaunos baletdejotājus Rīgas Baleta skolā, bet Raimo Lielbriedis māca fotogrāfijas pamatus Jaņa Rozentāla Mākslas skolā. 

Viņus visus vieno izcilība un aizrautība savā profesionālajā jomā, ko viņi nodod nākamajām paaudzēm. Taču viņus vieno vēl kaut kas, un varbūt tieši tas padara par izciliem pedagogiem – viņiem katram ir sava aizraušanās, par ko audzēkņi, iespējams, pat nenojauš.

Raimo vaļasprieks patiesībā nav nekāds vaļasprieks. Kā viņš pats saka – seno stikla plašu foto kameru izveide un fotogrāfiju tapšanas process ir kā sens draugs, kas dzīvo tepat netālu un mēdz iegriezties ciemos bez pieteikšanās. 

Tikmēr Ieva dodas ārpus pilsētas. Viņa rod līdzsvaru, esot dabā – vērojot un uzskaitot putnus mežos un pie ūdeņiem. 

Savukārt Indrai nav nepiepildīta brīvā laika, jo arī dzīvi ārpus skolas viņa turpina veltīt skolēniem, lai viņi justos iedvesmoti un skaisti. Tikmēr dārzā Indra turpina mammas rūpes par ziediem.

Mārtiņš mācās līdzi laikam un pilnveido savas filmēšanas prasmes – arī lidinot dronus un prasmīgi apgūstot citas tehnoloģijas.

Raimo Lielbriedis

Pirmajā no četru dokumentālo īsfilmu cikla sērijām satiekam Jaņa Rozentāla Mākslas skolas fotogrāfijas skolotāju Raimo Lielbriedi.

Filmā ielūkosimies viņa ikdienā – pasniedzēja gaitās, palīdzot skolēniem apgūt fotogrāfijas pamatus un veidot pašiem savus foto stāstus. Bet arī viņa personiskā aizraušanās – seno laiku stikla plašu kameru un fotogrāfiju izgatavošana – nav privāta un slēpta nodarbe. Raimo ļauj t.s. “wetplate” tapšanas procesā ielūkoties gan saviem studentiem, gan portretējamiem.

Raimo ikdienas vide paliek nemainīga – teju visa dzīve paiet “Rožu” telpās. Taču tā viņš jūtas vislabāk, jo virspusēja publiska “zīmēšanās” Raimo nevilina.