Kreisie iegūst vairākumu Dānijas parlamentā

Dānijas parlamenta vēlēšanās nepārliecinošu uzvaru guvis kreisais bloks. To pārstāvošā premjerministre sociāldemokrāte Mete Frede-riksena jau paziņojusi par atkāpšanos no amata, bet plāno veidot arī jaunu valdību.

       Sākotnējie vēlēšanu rezultāti liecina, ka “Sarkanais bloks” ieguvis nepieciešamos 90 no 179 mandātiem. 87 deputāti pārstāvēs kontinentālo Dāniju, bet vēl trīs - tās autonomajās aizjūras teritorijas Fēru salās un Grenlandi. Savukārt opozīcijas labējo spēku “zilais bloks” ieguva tikai 73 mandātus.

   44 gadus vecā Frederiksena jau paziņojusi par demisiju, bet plāno veidot arī jauno valdību, kurai būtu plašs atbalsts parlamentā. Valsts saskaras ar dažādām krīzēm, un vairākums vairs neatbalstot valdību pašreizējā formā. Kreiso sadarbības partneri varētu būt jaundibinātā centriskā Moderātu partija, kas iepriekš atteicās paust skaidru atbalstu kādam no blokiem. Nav piepildījusies šī politiskā spēka cerības iegūt tā dēvētos “zelta mandātus” valdības veidošanai, bet nav izslēgta centristu vēlme darboties valdībā. Tas būs iespējams, ja koalīcija spēs vienoties par veselības aprūpes un pensiju sistēmas reformām.