ES būs vienots elektronisko iekārtu lādētāju standarts

Eiropas Parlamenta deputāti ar pārliecinošu balsu vairākumu apstiprinājuši direktīvu par vienotu elektronisko iekārtu uzlādes iekārtu standartu. Tas nākotnē atvieglos dzīvi ierīču lietotājiem un ļaus samazināt elektronisko atkritumu daudzumu.

   Dokuments paredz, ka līdz 2024. gada beigām visiem bloka teritorijā tirgitajiem mobilajiem tālruņiem, planšetdatoriem un kamerām vajadzēs būt aprīkotiem ar USB C tipa uzlādes pieslēgvietu. No 2026. gada pavasara šī prasība attieksies arī uz klēpjdatoriem. Informācija par jauno ierīču uzlādes īpašībām būs norādīta uz īpaša marķējuma, un patērētāji varēs vieglāk pārliecināties par savu lādētāju saderību ar jauno ierīci un izlemt par jauna lādētāja iegādi. Eiropas Komisijai līdz 2024. gada beigām būs arī jāsaskaņo iekārtu bezvadu uzlādes parametri. 

     Dokuments vēl jāapstiprina Eiropas Padomei, bet problēmām šajā procesā nevajadzētu rasties. Pēc tā publicēšanas „Oficiālajā vēstnesī” dalībvalstīm prasības gada laikā jāiekļauj normatīvajos aktos un nākamā gada laikā jāsāk tās piemērošana. Tomēr noteikumi neattieksies uz ražojumiem, kas laisti tirgū pirms noteikumu piemērošanas dienas.