Gruzijā atrasts 1,8 miljonus gadu vecs cilvēku priekšteču zobs

Arheologiem Gruzijā izdevies atrast apmēram 1,8 miljonus gadus sena cilvēka priekšteča zobu. Pirmajā brīdī šķietami niecīgais atradums īstenībā ir unikāla liecība par homi-nīdu ierašanos Eiropā no Āfrikas.

    Šodien esam liecinieki ļoti svarīgam atklājumam, ar pasaules nozīmi. Gruzijas Dmanisi pašvaldībā mēs esam atraduši 1,8 miljonus gadu vecu cilvēka zobu. Šis ir ļoti nozīmīgs notikums un nozīmē, ka 20-it kilometrus no Dmansi, kur atrastas vecāko homi-nīdu atliekas, atrodas vēl viena arheoloģiskā vieta ar senāko Eirāzijas kolonizatoru pēdām - tās senākajiem iemītniekiem.

   2013. gadā minētajā Dmanisi ciemā tika atrastas apmēram tikpat vecas „homo erectus”, jeb tā dēvētā cilvēka-stāvoša skeleta daļas, un jaunais atklājums liecina, ka teritorija bija plaši apdzīvota. Pirms 3 gadiem uzsāktie izrakumi turpināsies, un arheologi cer iegūt jaunas liecības arī par citiem cilvēku senču dzīves aspektiem. Paleolīta apmetnē jau atklāti primitīvi akmens darbarīki un sen izmirušu dzīvnieku kauli. Tas ir vērtīgs avots paleontologiem, lai labāk iepazītu Eirāzijas kontinentu agrīnā pleisto-cēna periodā.