ĶTR Pelosi vizītes laikā rīko militārus manevrus ap Taivānu

Ķīnas Tautas Republikas armija rīko plašus militāros manevrus ap Taivānu, ko tā uzskata par savu teritoriju. Tā iemesls ir iepriekš neizziņotā ASV Kongresa Pārstāvju palātas spīkeres Nensijas Pelosi vizīte salā.

     Sākot ar 2. augusta nakti, Ķīnas Tautas atbrīvošanas armijas Austrumu pavēlniecība pie Taivānas salas rīkos vairākas kopīgas militārās operācijas. Ziemeļu, dienvidrietumu un dienvidaustrumu apgabalos notiks mācības okeānā un debesīs, kā arī tiks veikta munīcijas izšaušana Taivānas šaurumā un parasto raķešu palaišana salas austrumu piekrastē. Šie pasākumi ir atturēšanas līdzeklis pret ASV negatīvajām darbībām Taivānas jautājumā un nopietns brīdinājums Taivānas neatkarības spēkiem.

     Ķīnas aizsardzības ministrija informē, ka manevri turpināsies līdz svētdienai un to mērķis ir stingri aizsargāt nacionālo suverenitāti un teritoriālo integritāti, stingri novērst ārēju spēku iejaukšanos un separātisma centienus. Oficiālajos medijos publicētajā kartē arī iezīmēti seši apvidi ap Taivānu, kur notiks operācijas, arī tālas darbības kaujas munīcijas izšaušana. Vienlaikus uz Ķīnas Ārlietu ministriju izsaukts ASV vēstnieks un viņam izteikts stingrs protests. Vizīte esot ārkārtīgi izaicinoša, un sekas tam būs ārkārtīgi nopietnas. Oficiālās Pekinas asā reakcija sekoja, neraugoties uz Pelosi paziņojumu, ka vizīte nekādā ziņā neesot pretrunā ar oficiālo ASV vienas Ķīnas politiku, kas Taivānu oficiāli neatzīst par neatkarīgu valsti. Kongresa delegācijas vizīte godinot Amerikas nelokāmo apņemšanos atbalstīt Taivānas dinamisko demokrātiju.