Rumānijā oficiāli dislocēti ASV karavīri

Militārajā bāzē Rumānijas austrumu daļā oficiāli dislocēta Amerikas Savienoto Valstu karaspēka vienība, kuras kodolu veido militārpersonas no 101. desanta divīzijas. Tās galvenais uzdevums būs garantēt mieru NATO austrumu flangā, ko apdraud Krievijas iebrukumus Ukrainā.

     101.-ās gaisa desanta divīzijas dibinātāji cīnījās, upurēja sevi un gāja bojā, lai nodrošinātu mieru, ko Eiropa baudīja kopš 1945. gada. Mieru, ko NATO ir palīdzējusi nodrošināt kopš tā laika, un kuru patlaban apdraud Krievijas iebrukums Ukrainā.

     Divīzijas komandieris uzsvēra, ka bāze atrodas tikai apmēram 320 kilometru attālumā no Ukrainas pilsētas Hersonas, kuras apkaimē notiek sīvas kaujas, un tas īpaši parāda misijas nozīmi. ASV militārpersonas kopā ar Rumānijas karavīriem arī nodemonstrēja kaujas spējas treniņos, kuros tika izmantota moderna tehnika, tai skiatā uzbrukuma helikopteri, un tanki. Atgādināsim, ka par papildu militāro vienību izvietošanu Austrumeiropā jau jūnija beigās Spānijas galvaspilsētā Madridē notikušā NATO dalībvalstu vadītāju samita laikā paziņoja ASV prezidents Džo Baidens. Viņš solīja nosūtīt karavīrus uz Baltijas valstīm,  Polijā izveidot piektā armijas korpusa pastāvīgo štābu, bet Rumānijā rotācijas kārtībā dislocēt brigādi ar kopumā 5 tūkstošiem karavīru.