Ukrainā kara apstākļos sāk jaunās graudu ražas novākšanu

0.0
Ukrainā sākta labības novākšana. Tomēr šogad tas fermeriem rada vairāk problēmu, nekā prieka, jo Krievijas iebrukuma un ostu blokādes dēļ eksports apstājies, noliktavas ir pilnas un nav skaidrs, kā un kur varēs nodot jauno graudu ražu.

    Mūsu Ukrainas graudi patlaban nevar nonākt starptautiskajā tirgū, jo ostas nestrādā. Jūras ceļš bija vissvarīgākais. Līdz ar to samazinājies pieprasījums pēc graudiem. Pašlaik tiek izstrādāti daži jauni loģistikas ceļi caur Eiropu. Taču Eiropa šādā veidā nevar apstrādāt tādu graudu daudzumu, ko mēs ražojam.

    Speciālisti norāda, ka zemnieki Ukrainā pagājušajā sezonā izaudzēja 107 miljonus tonnu graudu un eļļas augu sēklu, bet iekšējais patēriņš ir mazāks par 30 miljoniem. Līdz Krievijas iebrukumam tika eksportēti 53 miljoni tonnu, bet pēc 24. februāra – tikai 5 miljoni tonnu labības. Rezultātā piefrontes zonā krātuves atsakās pieņemt graudus, pat par salīdzinoši mazu samaksu. Līdzīga situācija ir galvaspilsētas Kijevas apkaimē, kur ražas novākšana sāksies pēc pāris nedēļām. Cīņu zonā arī aizdegušies vai tīši aizdedzināti labības lauki, un visa raža iet zudumā. Tas viss apdraud nākamās sezonas lauksaimniecības darbus, taču prezidents Volodimirs Zelenskis norādīja, ka valsts ir ieinteresēta, lai zemnieki turpinātu strādāt, un jādara viss iespējamais, lai krājumus varētu eksportēt.