Muzejā Polijā pasaulē lielākais dzintars

Polijas pilsētas Gdaņskas dzintara muzejā nonācis pasaulē lielākais dzintara gabals. Tomēr tas nav iegūts vai atrasts mūsu Baltijas jūrā, bet atceļojis no tālās Indonēzijas salas Sumatras.

       Tas ir ļoti svarīgi, jo mēs ne tikai stāstam par Baltijas dzintaru, bet arī par dzintaru visā pasaulē. Mēs parādam, ka ir reģioni, kur dzintara tīrradņi ir milzīgi un to svars var sasniegt pat vairākus desmitus kilogramu.

     Sumatras dzintars ir atrodams brūnogļu atradnēs, ir līdzīgs meteorītam tumši brūnā krāsā, un apgaismojumā iegūst zilganu nokrāsu. Parasti lielie dzintara gabali pirms pārdošanas tiek sadalīti mazākos, un rekordista ceļš uz Poliju nebija vienkāršs. Pirms trim gadiem privāti kolekcionāri to izstādīja gadatirgū Gdaņskā, bet vēlāk ar valsts atbalstu tas nonāca muzeja īpašumā. Jau tuvākajā laikā dzintaru plānots oficiāli iekļaut Ginesa rekordu grāmatā, jo gabala svars un izmērs ir patiešām iespaidīgi – 68 kilogrami un 200 grami, un 75, 57 un 41. centimetrs. Melnais Indonēzijas dzintars ir apmēram 29 miljonus gadus vecs, radies vēlāk nekā līdzīgs Baltijas jūras minerāls, un, šķiet, lielākā daļa iedzīvotāju piekritīs, ka mūsējais tomēr ir skaistāks un arī mīļāks