Lielbritānijā "Brexit" rezultātā trūkst laukstrādnieku

Lielbritānijā pēc izstāšanās no Eiropas Savienības un stingrāku ieceļošanas noteikumu noteikšanas akūti trūkst sezonas strādnieku. Bez rezultātiem ir lauksaimnieku mēģinājumi piesaistīt grūtajam darbam vietējos iedzīvotājus.

    Ir skandināts - mēģiniet piesaistīt britus. Mēs centāmies to darīt, bet nav neviena interesenta. Tas vienkārši nenotiek. Mēs esam sadarbojušies ar Maidstonas darba centru četrus gadus, un mums nav bijis neviena cilvēka. Neviena cilvēka. 

    Jau otro gadu pēc kārtas Kentā bāzētā saimniecība strādnieku trūkuma dēļ spiesta zaudēt lielu daļu ražas, un līdzīga problēma ir vienam no lielākajiem dārzeņu audzētājiem apmēram 160 kilometru attālumā Saseksas grāfistes rietumu daļā. Eiropas Savienībā ietilpstošo Austrumeiropas valstu darbinieki pēc „Breksita” nav atgriezušies, un tā vietā notiek mēģinājumi meklēt darbaspēku Vidusāzijas valstīs - Uzbekistānā, Kazahstānu un Tadžikistānā. Valdība devusi iespēju uz laiku iebraukt 30 tūkstošiem cilvēku, un solīja īstermiņa vīzas izsniegt vēl 10 tūkstošiem darbinieku. Tomēr solījums pagaidām nav izpildīts, un tā vietā tiek mēģināts piesaistīt vietējos. Problēmas rada arī laiks, kas nepieciešams, lai pieņemtu kādu darbu, sakārtotu dokumentus un atvestu uz valsti. Raža negaida, un, ja dārzeņi pāraug, tie vairs neatbilst mazumtirgotāju prasībām.