Zviedrija velta lielāku uzmanību Gotlandes aizsardzībai

Laikā, kad turpinās Krievijas agresija Ukrainā, Zviedrija iesniegusi pieteikumu dalībai NATO un nopietni gatavojas aizsargāt arī Gotlandi. Šonedēļ mācību "Baltops" ietvaros visam Baltijas reģionam stratēģiski nozīmīgajā salā izcēlās sabiedroto valstu desants.

      Es jūtos patiešām gatavs. Es domāju, ka mēs esam veikuši lielu sagatavošanos, un mēs aizstāvēsim Gotlandi. Tas ir patiešām grūts uzdevums ieņemt aizsargātu salu.

    Gotlandē, kurā ir apmēram 58 tūkstoši iedzīvotāju, jau 1886.-ajā gadā tika dislocēts kājnieku pulks. Garnizonu likvidēja 2005. gadā, bet Krievijas agresīvās politikas dēļ armijas klātbūtni atjaunoja pirms 4-iem gadiem. Patlaban salā dislocēti 400 karavīri, un turpinās aktīvas diskusijas par tās stratēģisko nozīmi. Gadījumā, ja Zviedrija iestāsies NATO, no salas kontroles lielā mērā būs atkarīga arī Baltijas valstu, tai skaitā Latvijas militārā apgāde. To saprot arī NATO sabiedrotie, tāpēc šonedēļ Gotlandē notika būtisks mācību „Baltops” posms. ASV armijas pārstāvis - kontradmirālis Džons Menoni, sarunā ar medijiem norādīja, ka ir ļoti svarīga spēja sadarboties ar Zviedriju, Somiju un citām reģiona valstīm, neatkarīgi no apdraudējuma veida. Savukārt Zviedrijai mācības ir zīmīgas arī tāpēc, ka valstī atzīmē flotes dibināšanas 500. gadadienu.