Kas jāmaina Latvijas sportā? - Sporta varas gaiteņos sācies ietekmes karš

Kā allaž sestdienās mums stāsts Kas jāmaina Latvijas sportā. Par sportu atbildīgā Izglītības un zinātnes ministrija nolēmusi izraudzīties vienu partneri, caur kuru turpmāk finansēt sporta nozari un risināt ar to saistītos jautājumus. Vadošo lomu ieņems Latvijas Sporta federāciju padome. Šāds lēmums raisījis pamatīgas kaislības. Situāciju pētīja Andris Auziņš, Juris Valdovskis un Raimonds Rudzāts.

20. maijā Izglītības un zinātnes ministrija informēja sporta organizācijas par savu lēmumu no nākamā gada vadošā valsts partnera lomai izraudzīties vienu organizāciju. Tā būs Latvijas Sporta federāciju padome. 

Intervija - Anita Muižniece, Izglītības un zinātnes ministre

Galvenais mērķis no valsts puses ir dabūt vienu partneri, kuram tālāk nodot finanšu līdzekļus. Ar to saprotot, ka arī šis partneris – šī viena organizācija struktūra, saucam kā gribam – ir tā, no kuras valsts tālāk prasa atbildību.” 

Lai izpildītu ministrijas ieceri, sporta organizācijām bija dots laiks pašām vienoties par spēku apvienošanu. Divām lielākajām – Latvijas Olimpiskajai komitejai un Latvijas Sporta federāciju padomei – vienoties neizdevās. 

Intervija - Kārlis Lejnieks, LOK ģenerālsekretārs

Vienīgajā piedāvātajā variantā, kas ir saplūšanas scenārijs, LOK tiek likvidēta. Tur [LOK] biedri ļoti konkrēti nostājās ar savu viedokli. Tur nebija iespējams vienoties, jo mums tika dots mandāts, ka šāds scenārijs netiek pieņemts. Tur arī mūsu saruna apstājās.”

Intervija - Anita Muižniece, Izglītības un zinātnes ministre

Bet tas jau ir absurds, kas ir noticis beidzamos mēnešus. Tās runas ir absurds! Nevienam nevienā brīdī nav bijušas domas kaut ko likvidēt, kaut ko iznīcināt vai vēl kādas manipulācijas veikt. Valsts nevar nevienu biedrību nekādā veidā aizslēgt. Protams, ka tās paliek!” 

Latvijas Sporta federāciju padomes pasūtītajā “Sorainen” veiktajā pētījumā gan tieši tāds variants ticis piedāvāts zem termina “saplūšana”. LOK apgalvo, ka tas ir bijis vienīgais piedāvātais variants. Biedrību un nodibinājumu likuma 74. pantā ir skaidri atrunāta divu biedrību saplūšana vienā, kas nozīmē abu biedrību likvidāciju un pilnīgi jaunas organizācijas dibināšanu. Šāds scenārijs neizdevīgs būtu LOK, kuras aktīvi Olimpisko centru izskatā mērāmi desmitiem miljonu eiro apmērā.

74.pants. Apvienošana

(3) Saplūšana ir process, kurā divas vai vairākas biedrības (pievienojamās biedrības) nodod visu savu mantu jaundibināmai biedrībai (iegūstošā biedrība).

Intervija - Einars Fogelis, LSFP vadītājs

Līdz šim kolēģi LOK bijuši gatavi uzņemties atbildību tikai par olimpiskajiem sporta veidiem. Mēs šo lauku redzam plašāk un esam gatavi uzņemties atbildību – tā, kā tas ir bijis līdz šim – par šo lauku kopumā.” 

Saplūšana vienā organizācijā nenotiks – juridiskie statusi paliks nemainīgi. Jaunais plāns paredz, ka pārējās sporta organizācijas finansējumu saņems no Sporta federāciju padomes, nevis kā līdz šim – no Izglītības un zinātnes ministrijas. 

Intervija - Kaspars Gorkšs, Sporta funkcionārs

Neviens uzņēmējs piegādātāju skaita samazināšanu nesauktu par reformu. Tāpat cilvēks - ja vienā veikalā pirka pienu un citā maizi, tad diez vai abu lietu nopirkšana vienā veikalā būs reforma. Šobrīd sportā par reformu sauc tieši tik nebūtisku izmaiņu. Kaitējumu tas, iespējams, neizdarīs, bet labumu sabiedrībai un sporta attīstībai arī nedos. Izmaiņas ir pašmērķīgas, bez būtiskas ietekmes uz sporta attīstību Latvijā. Nav strukturālu, organizatorisku vai citu nozīmīgu izmaiņu. Deleģēto funkciju nav vairāk nekā iepriekš.” 

Intervija - Diāna Zaļupe, LSIIDP vadītāja

IZM lēmums sporta nozares attīstībai ir, es teiktu, pat bīstams! Ko nozīmē viens partneris, kurš ir finansiāli pilnībā atkarīgs no IZM? Tas jau neizskatās pat pēc partnera, bet pēc piekrītoša galvas mājēja. Satraucošs ir fakts, ka ministrija nav gatava sadarboties ar vairākām vadošajām sporta nozares organizācijām. Tā būtu viedokļu daudzveidība, ideju banka, arī sava veida demokrātija.”

Kuluāros šis process raisījis lielas kaislības, ragos saejot vairākiem ietekmīgiem sporta funkcionāriem. Pēc Latvijas Televīzijas rīcībā esošās informācijas, apdraudēta varētu būt Einara Fogeļa un Raimonda Vējoņa turpmākā darbība LOK Izpildkomitejā. Izglītības un zinātnes ministrijas iecerei gan vēl būs jāpanāk apstiprināšana Ministru kabinetā.