Pa straumei 3. Buļļupe

Varenā Buļļupe ir kā ceļš uz citu dimensiju, kā vārti uz paralēlo pasauli, kur līdzās pastāv viss iespējamais un šķietami neiespējamais. Kur pasakas top par realitāti un realitāte jebkurā brīdī var vērsties pasakā. Roberts, Helēna un Urga, ļaujoties Buļļupes vējiem, izzinās dažādus ūdeņu stāstus, baudīs permakultūras dārza burvību un dosies atbruņojošā ceļojumā uz Bolderāju. 

Ceļojums pa kādreizējo Lielupes gultni – Buļļupi – sāksies Buļļciemā, kur ceļotāji kāps uz jahtas un dosies gar Balto kāpu, Vārnu krogu, Vakarbuļļiem un Rīta buļļiem Daugavas virzienā.

Pa ceļam jaunieši ielūkosies Paula Jaunzema akmens skulptūru parkā, Buļļu laivās izmēģinās braukt ar šobrīd dikti aktuālo, bet mūsu platuma grādos maz zināmo lidojošo ūdesdēli “eFoil”, kā arī piepalīdzēt vienam no pēdējiem Buļļupes zvejniekiem sakārtot zvejas tīklus.

Vēlāk ceļotājiem būs iespēja Bioloģiskajā attīrīšanas stacijā “Daugavgrīva” izzināt Rīgas ūdens attīrīšanas procesus, ielūkoties Memmes pļavu mazdārziņu teritorijā, iepazīt permakultūras dārzkopības principus un kārtīgi saēsties gardas rudens veltes. Un tad jau arī leģendārā Bolderāja ar Bolderājas kebabiem un citiem labumiem turpat pār upi.

Jaunieši dosies tādā kā restrospektīvā gājienā gar dzelzceļu uz Bolderāju, pa ceļam uzklausot dzejnieces un publicistes stāstus par slavenajiem Hārdija Lediņa rīkotajiem gājieniem, par to ideju, filozofiju un nozīmi laikmetīgās mākslas telpā. Bolderājā jauniešus pārsteigs vēl viens Hārdija Lediņa līdzgaitnieks – Kaspars Rolšteins. Kaspars iepazīstinās ceļotājus ar fragmentu no eksperimentālās operas “Rolstein on the Beach”, kas tapusi sadarbībā ar Hārdiju Lediņu. Citējot Lediņu: “Pēdējā laikā Bolderājas stils arvien noteiktāk piesaka sevi mākslā – jau varam droši runāt par Bolderājas mūziku, Bolderājas literatūru, Bolderājas glezniecību, Bolderājas keramiku. Šobrīd tiek likti pamati arī Bolderājas teātrim un scenogrāfijai, kā arī Bolderājas kino (lūdzam nejaukt ar kino “Bolderāja”). Autonomi no citiem virzieniem Bolderājas stils parādījās arī arhitektūrā un fotomākslā.”

Bolderājas iepazīšanas tūri jaunieši turpinās vecākajā Bolderājas zvejnieku mājā, kur dzimis, audzis un joprojām dzīvo bijušais Leļļu teātra leļļu mākslinieks Vilnis Jēkabsons ar kundzi. Jēkabsonu ģimene laipni uzņems ceļotājus, izstāstīs, kāda reiz bijusi dzīve Bolderājā, un izrādīs Viļņa amizanto leļļu kolekciju. Bolderājas vēsturi un savdabīgo arhitektūru straumēniešiem izrādīs vēsturniece un Bolderājas patriote Baiba Brieže.

Pārbraucot Buļļupi no Bolderājas uz otru krastu, jaunieši nonāks Daugavgrīvā, kur biedrības “Bolderājas grupa” pārstāve Sandra Jakušonoka izrādīs kultūrvēsturiski nozīmīgo Daugavgrīvas cietoksni. Buļļupes iepazīšanas ceļojums noslēgsies Daugavgrīvas bākā, ko iepazīt būs iespēja kopā ar virtuālo bāku “gida” autoru, Rīgas Brīvostas valdes pārstāvi Haraldu Apogu.