EK rosinās aizliegt Krievijas naftas importu

Eiropas Komisija gatavo plānu pakāpeniskam Krievijas naftas importa aizliegumam Eiropas Savienībā. Par priekšlikumu oficiāli varētu paziņot jau trešdien.

       Avoti bloka diplomātu aprindās vēsta, ka komisija rosinās pārtraukt Krievijas naftas importu sešu līdz astoņu mēnešu laikā, lai dotu iespēju savienības dalībvalstīm dažādot naftas piegādes avotus. Aizliegumam nepieciešams visu bloka dalībvalstu atbalsts, taču tam varētu pretoties Ungārija, kuras premjerministram Viktoram Orbānam ir tuvas attiecības ar Kremli. Savienības dalībvalstis saņem divas trešdaļas no Krievijas eksportētās naftas, un aizliegums nopietni samazinātu tās ienākumus. Komija arī iecerējusi ierosināt atslēgt no starptautiskās maksājumu sistēmas “SWIFT” Krievijas lielāko banku “Sberbank”.

      Diplomāti arī norāda, ka iespēja ieviest ierobežojumus palielinājusies pēc tam, kad tam piekritusi Vācija. Berlīne iepriekš norādīja, ka aizliegums nodarītu pārāk lielu kaitējumu tās ekonomikai, taču problēma tiek risināta, un astoņu nedēļu laikā izdevies samazināt valsts atkarību no Krievijas naftas no 35 līdz 12 procentiem.