Makrons pēc pārvēlēšanas par Francijas prezidentu sola pārmaiņas

Emanuels Makrons pārliecinoši uzvarējis Francijas prezidenta vēlēšanās. Uzrunā saviem atbalstītājiem pēc sākotnējo rezultātu publiskošanas viņš solīja pārmaiņas valstī un savā politikā.

    Mani dārgie tautieši, ar ambīcijām un labestību pret mūsu valsti un mums visiem, es vēlos būt jums blakus nākamajos piecos gados. Šis jaunais laikmets nebūs turpinājums piecu gadu termiņam, kas ir beidzies. Tā drīzāk būs jaunas, kolektīvas metodes izmantošana piecus gadus, lai labāk kalpotu mūsu valstij, mūsu jaunatnei.

    Saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem par Makronu nobalsoja 58 ar pus procenti vēlētāju, un viņš pārliecinoši apsteidza savu pretinieci – galēji labējās “Nacionālās apvienības” līderi Marinu Lepēnu. Tomēr pārsvars ir mazāks nekā līdzīgā balsojumā pirms 5 gadiem, un viņš bija spiests atzīt, ka daudzi vēlētāji balsoja nevis par viņu, bet pret konkurenti. Tāpēc uzrunā saviem atbalstītājiem pie Eifeļa torņa Parīzē, Makrons solīja apvienot sabiedrību, kurā esot daudz šaubu un daudz šķelšanās. Viņš arī pieminēja karu Ukrainā kā piemēru traģiskam laikmetam, kurā Francijas balsij jābūt skaļai. Savukārt Lepēna atzina savu sakāvi, tomēr rezultātu nodēvēja par lielu panākumu, jo “Nacionālajai apvienībai” līdz šim prezidenta vēlēšanās nebija izdevies gūt tik labus panākumus.