Briselē notiks ES – Āfrikas samits

Beļģijas galvaspilsētā Briselē šodien sāksies sestais Eiropas Savienības un Āfrikas Savienības samits. Valstu līderi un amatpersonas diskutēs par veidiem, kā celt labklājības līmeni melnajā kontinentā un veicināt sadarbību, savukārt eksperti kā vienu no aktuālākajam min migrācijas problēmu.

    Ir svarīgi, lai Eiropas līderi, it īpaši Eiropas Savienība atrastu ietvaru sadarbībai ar Āfrikas līderiem un Āfrikas valstīm. Pirmkārt, apturēt bēgļu plūsmu un risināt šo problēmu kopā izcelsmes, tranzīta un galamērķa valstīs. Ja nenotiek koordinācija un nestrādā kopīgas darba grupas, būs ļoti grūti ierobežot migrāciju, kas galvenokārt ir nelegāla.

    Speciālisti norāda, ka Rietumāfrikā problēmas rada nacionālo valstu institucionālās problēmas, koloniālais mantojums un neticība demokrātiskām institūcijām. Šie un citi faktori veicina terorismu un rada bāzi personām, kas šo situāciju izmanto savtīgiem mērķiem. Spilgts piemērs ir Mali, kur darbojas Francijas un citu Eiropas valstu militārā misija, kuras mērķis ir palīdzēt cīnīties pret islāmistiem, bet iekšpolitisko problēmu dēļ to varētu pārtraukt. Eiropas Savienība šomēnes noteica sankcijas pieciem augsta ranga pārejas valdības locekļiem. Bruņots konflikts turpinās Etiopijā, kuras armija ziņo par panākumiem cīņā pret Tigrajas nemierniekiem. Ne mazāk aktuāla ir nabadzības un klimata izmaiņu radītā sausuma problēma, un bloka amatpersonas sola sākt vērienīgas Āfrikas un Eiropas investīciju paketes īstenošanu.