Sastrēgumstunda

Jurkāns: notikumi Ukrainā ir Krievijas un ES „aukstais karš”

Notikumi Ukrainā ir „aukstais karš” starp Krieviju un Eiropas Savienību (ES), taču ne ES, ne kādi citi ārējie spēki nevar atrisināt asiņainos nemierus Ukrainā, Latvijas Televīzijas raidījumā „Sastrēgumstunda” uzsvēra ekspolitiķis un bijušais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns.

„Šis varbūt ir ne tik daudz pilsoņu karš, cik tas ir ģeopolitisks karš visupirms. Krievijas un Eiropas Savienības aukstais karš un cīņa par ietekmes zonām. Krievija tik ātri un viegli Ukrainu vaļā nelaidīs,” pauda Jurkāns.

„Ne Eiropas Savienība, ne kāda cita savienība nevar atrisināt pilsoņu karu. Pilsoņu karus un iekšējos nemierus no ārpuses neviens nevar atrisināt,” uzsvēra Jurkāns, norādot, ka Eiropas Savienība ir slikti izanalizējusi notikumus Ukrainā, pirms mudināja parakstīt līgumu ar ES.

Pēc viņa domām, notikumos vainīga ir korumpētā Ukrainas valdība un zemais ekonomiski sociālais stāvoklis sabiedrībā.

Savukārt Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs, pēc Jurkāna domām, ir „ar vienu kāju kapā un ar otru uz banāna mizas”, un viņam politiskās nākotnes un dzīves Ukrainā vairs nav. „Janukovičs ir nevis kliba pīle, bet pīle bez kājām,” vēl piebilda politologs Kārlis Daukšts.

Runājot par iespējamiem risinājumiem, Jurkāns uzsvēra, ka ir jānonāk līdz politiskiem risinājumiem, jo ar ieročiem neko Ukrainā atrisināt nevarēs.

Savukārt politologs Kārlis Daukšts uzsvēra, Eiropa nepiedāvā Ukrainai neko taustāmu. „Iespējamie risinājumi - ir steidzīgi jārīkojas nevis ar sankcijām, bet jāpiedāvā [..] nauda.. Vērtības ir ļoti skaisti, bet ar to nevar paēst. Ir vajadzīgi praktiski piedāvājumi, lai uz tās maizes ir ko uzsmērēt,” klāstīja Daukšts, piebilstot, ka tuvākā nedēļa izšķirs Ukrainas likteni.

ES arī jādomā, kā Krieviju iesaistīt Ukrainas konflikta risināšanā, uzskata eksperts.

Jau otro dienu Ukrainas galvaspilsēta Kijeva pārvērtusies kaujas laukā -  notiek asiņainas sadursmes starp opozicionāriem un miliciju un drošības
spēkiem. Protesti Kijevā sākās jau 21.novembrī, kad Ukraina atteicās parakstīt Asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību. Vardarbība sākās 21.janvārī, un otrdien atjaunojusies ar jaunu spēku – ir jau vismaz 25 bojāgājušie un 240 ievainoto.


Ukrainas opozīcija nav vienota; iespējams pilsoņu karš

Politologs Kārlis Daukšts Latvijas Televīzijas raidījumā „Sastrēgumstunda”  pauda, ka ES nav labi izdarījusi mājasdarbu attiecībā uz Ukrainu, bet Ukrainas opozīcija ir iekšēji sašķelta.

„Opozīcija līdz galam nav vienota un tā patlaban nepārstāv gandrīz neko, tā ir dziļi sašķelta iekšēja un veidojas pūļa vara un tā netiek regulēta,” sacīja Daukšts.

Tam piekrita arī bijušais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns, norādot, ka opozīcijas politiskā kapacitāte ir ļoti vāja. Turklāt arī Ukrainas tauta nav vienota ar to, vai vēlas tuvoties Eiropas Savienībai. Līdz ar to nevar vilkt paralēles ar Latvijas Atmodas laiku, jo mēs bijām vienoti.

Arī a/s „Brīvais vilnis” valdes priekšsēdētājs Arnolds Babris, kura uzņēmums eksportē apmēram 10% savas produkcijas uz Ukrainu, uzskata, ka opozīcija nav vienota un pūlis nav vadāms, taču notikumu vaininieks ir lielā korupcija valdības līmenī un tiesiskuma trūkums. „Tur ir diktatori, noslāņošanās starp nabagiem un bagātajiem, nav vidusslāņa. Pūlim nav ko zaudēt, situācija ir bīstama,” secināja uzņēmējs. „Tā ir ģeopolitika, varas pārdalīšana.”
Viņš arī uzskata, ka notikumi Ukrainā tiek iniciēti un tiem jau iepriekš ir radīti piemēroti apstākļi. „Eskalācija sākās tad, kad bija jāpieņem lēmums, uz kuru pusi Ukraina nosvērsies,” piebilda Babris.
Opozīciju aizstāvēja Latvijas Ukraiņu kongresa pārstāvis Arturs Medvids, kurš uzskata, ka pilsoņu kara attīstība Ukrainā ir ļoti iespējama.
Deputāti apmeklēs Kijevu

Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Kalniņš informēja, ka, atsaucoties Ukrainas tautas pārstāvju ielūgumam, ceturtdien kopā ar eiroparlamentārieti Sandru Kalnieti apmeklēs Kijevu, un Latvijas vēstniecība Ukrainā organizē vizītes programmu.

Latvijas Televīzijas raidījumā „Sastrēgumstunda” Kalniņš noliedza, ka ES un Latvijas reakcija par notikumiem Ukrainā janvārī bijusi maiga. Viņš vienīgās līdzības ar notikumiem Ukrainā un Latvijā atmodas laikā saskata tajā, ka notikumiem ir pievērsta starptautiska uzmanība un tauta cer uz pasaules atbalstu.