Baikeru garšas ekspedīcija: ziemeļi. Dokumentālu filmu cikls. 1. sērija (12+)

Matainie baikeri Saimons Kings un Deivs Maierss ir draugi, kuri reiz iepazinās darbā kādas filmas uzņemšanas laukumā un atklāja, ka viņus vieno aizraušanās ar motocikliem, ceļošanu un kulināriju. Viņu entuziasms, vēlme iepazīt apceļoto vietu vēsturi un kultūru, kā arī draugu sirsnīgais humors šos vīrus dzimtajā Lielbritānijā ir padarījuši ne vien par iecienīta TV raidījuma vadītājiem, bet arī iemīļotu pavārgrāmatu autoriem. 

“Ziemeļi” ir sešu sēriju cikls par abu motociklistu braucienu apkārt Baltijas jūrai. Vīru ceļš vedīs cauri Polijai, Baltijas valstīm, Krievijai, Somijai un Zviedrijai. Kamēr Lielbritānijas skatītājiem ir interesanti iepazīt, baikeru vārdiem runājot, “savus ziemeļu kaimiņus”, mums noteikti būs saistoši uzzināt, ko par mums, latviešiem, mūsu brāļu tautām un ziemeļvalstu iedzīvotājiem domā divi briti. 

Saju un Deivu ziemeļu ceļojumā pārsteigs gan dabas skaistums un tīrība, gan kulinārā daudzveidība un šefpavāru lieliskais sniegums, gan spēcīgie kontrasti starp padomju mantojumu un imperiālo greznību un tradīcijām Krievijā, bet visvairāk – “auksto ziemeļnieku” sirsnība, atvērtība un pozitīvais dullums.  

Hairy Bikers: Northern Exposure. Lielbritānija, 2015.

12+

1.sērija

Ceļojumu apkārt Baltijas jūrai baikeri uzsāk Polijā. Kamēr Deivs ir aizrāvies ar poļu pīrādziņiem jeb pjerogiem un izrāda godu Nikolajam Kopernikam piparkūku galvaspilsētā Toruņā, Sajs nevar sagaidīt, kad tiks pie īstām poļu desiņām. To gatavošanu ceļiniekiem ierāda ģimene, kas jau vairākās paaudzēs rada labākās desas visā apkaimē. Polijas vēsturi vīri iepazīst gan Gdaņskas kuģu būvētavās, kuru strādnieki reiz sacēlās pret padomju režīmu, gan Treblinkas koncentrācijas nometnē. Sērijas noslēgumā vīri apmeklē Bjalovežas gāršu, kur rodams augs, kas piešķir īpašu garšu Polijas nacionālajam dzērienam – degvīnam.