Kazahstānā masu protesti un politiskā krīze

Daudzās Kazahstānas pilsētās notiek plaši iedzīvotāju protesti pret valdības politiku. Valsts prezidents Kasims Tokajevs jau ir pieņēmis ministru kabineta atkāpšanos.

    Protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu celšanos svētdien sākās kādā nelielā pilsētā, bet vēlāk ielās izgāja citu lielo pilsētu iedzīvotāji. Tika izvirzītas arī politiskas prasības, tai skaitā par tautas labklājības līmeņa celšanu un valdības atkāpšanos. Valsts lielākajā pilsētā Almati un citās apdzīvotās vietās izcēlās demonstrantu sadursmes ar policiju, bet galvaspilsētā Nursultanā aizturēti vairāki simti cilvēku, tai skaitā mediju pārstāvji. Varas iestādes valstī sākušas bloķēt interneta sakarus un 2 reģionos izsludināts ārkārtas stāvoklis. Tikmēr prezidents parakstījis dekrētu par valdības atkāpšanos un premjera pienākumus uzticējis vicepremjeram Alihanam Smailovam.

     Eksperti atgādina, ka lielajā un ar dabas resursiem bagātajā Centrālāzijas valstī, atšķirībā no vairākām citām reģiona valstīm, vismaz līdz šim izdevās nodrošināt politisko stabilitāti, neraugoties uz autoritārisma tendencēm.