Daudz laimes, jubilār! Kinorežisors Ivars Zviedris

“Daudz laimes, jubilār!” decembra viesu sarakstā pirmais – Ivars Zviedris. Dokumentālā kino režisors un operators, kurš arī šobrīd uzņem kino, protams, par tēmu, kura skar ikvienu no mums, proti, Covid-19 pandēmiju. Ivars filmu aizsācis tūlīt nākamajā dienā pēc pirmā ārkārtas stāvokļa izsludināšanas 2020. gada 12. martā. Gluži vienkārši paņēmis kameru un devies filmēt. 

Ne uzreiz Ivars sajuta kino aicinājumu, jo zaļajā jaunībā bija aizrāvies ar sportu – 80. gadu beigās viņš Latvijas Sporta akadēmijā ieguvis riteņbraukšanas trenera izglītību, un 90. gadu sākumā strādājis arī par riteņbraukšanas treneri BSV “Vārpa”, kā arī dzimtajā Valmierā. Tad “saslimis” ar TV, bijis Rūjienas televīzijas direktors un LTV ārštata korespodents. Pēc tam jau ceļš likumsakarīgi Ivaru aizvedis uz Kultūras akadēmiju, kur tiek apgūta TV režisora un operatora specialitāte. Kopš 2000. gada Zviedris kļūst par operatoru un projektu vadītāju sava skolotāja Anša Epnera filmu studijā “AVE” . Bijis ievēlēts arī NEPLPa padomē.

Šobrīd kino dokumentālista Ivara Zviedra kontā ir vairāk nekā piecpadsmit filmu, no kurām daudzām viņš bijis gan režisors, gan operators, gan scenārija autors un producents. “Lielā Kristapa” balvu kā režisors saņēmis par filmām “Bēgums” (2009) un “Dokumentālists” (2012), bet to pašu balvu labākā operatora nominācijā par filmu “Valkātājs” (2020).

Iecerēts, ka jaunākā filma “Bahs pret Covid” pie skatītājiem nonāks tieši divus gadus pēc tam, kad Latvijā sākās Covid-19 “karš”.

Kopā ar viesi uzņemtās filmas, LTV arhīva kadrus un dzīvi apspriedīs Andrejs Volmārs.