Izstrādā zāles pret Covid-19

0.0
Lietuvā sākta jauna preparāta pret Covid-19 – "COVend", izmēģinājumi. Savukārt Eiropas Zāļu aģentūra tuvākās nedēļas laikā varētu pieņemt lēmumu par ASV farmācijas uzņēmuma "Merck" izstrādāto zāļu izmantošanu.

     Lietuvas sabiedriskais medijs informē, ka preparāta “COVend” izmēģinājumi sadarbībā ar ārvalstu partneriem notiks Kauņas klīniskajā slimnīcā, un tajā iesaistīs 30 slimniekus. Šīs zāles jau pārbaudītas Francijā, un rezultāti esot daudzsološi. Preparāta ražotājs netiek atklāts, bet tas radīts 26 mēnešos “COVend” projekta ietvaros. Tā iniciators un koordinators ir Eiropas Anestezioloģijas un intensīvās terapijas apvienība, tajā piedalīās astoņas Eiropas valstis, bet izmēģinājumi notiks 12 klīniskajos centros. 

    Savukārt Eiropas Zāļu aģentūra jau piektdien rekomendācijā atļāva Eiropas Savienības dalībvalstīm pašām izlemt par medikamenta “parmolnu-pira-vira” izmantošanu ārkārtas situācijā. Ja iesniegtie dati būs pietiekami pamatoti un pilnīgi, eksperti oficiālo viedokli par “Merck” preparātu sniegs nedēļas laikā.