Projekts "Būris". Obligātajam dienestam - nē, bet kā sargāt Latviju, iesaistot visu sabiedrību?

Analizējot militāru apdraudējumu riskus, parasti runā par to, ko tā dēvētajā “X stundā” darīs bruņotie spēki, bet kā jārīkojas iedzīvotājiem? Obligātais militārais dienests Latvijā atcelts jau pirms 15 gadiem un Nacionālie bruņotie spēki miera laikā uztur 18 000 militāri sagatavotus karavīrus, toskait 3000 rezerves karavīrus. “Rezervistu ir daudz par maz,” tā duelī “Būrī” saka NBS rezerves kapteinis, militārais eksperts Mārtiņš Vērdiņš. Viņš ir pret obligāto militāro dienestu, kāds tas savulaik bija. Taču rosina domāt par veidiem, kā tomēr ik gadu palielināt rezervistu skaitu.

Ar viedokli, ka obligātajam dienestam jābūt un pēc iespējas lielākai sabiedrības daļai jāzina, kā rīkoties “X stundā”, šajā diskusijā piedalījās arī NBS rezerves virsseržants un aktieris Ziedonis Ločmelis. Šī bija viņa pēdējā dalība TV raidījumā, jo oktobra pēdējā diena nesa ziņu, ka Ziedonis aizgājis mūžībā...

Par vai pret obligāto militāo dienestu, šajā “Būrī” eksperta viedokļus paudīs bijušais NBS komandieris Raimonds Graube un atvaļināts NBS Majors Dans Jansons.

Raidījuma sadaļas:
00:00 - Intro
1:09 - Sasveicināšanās
2:14 - «Būra» noteikumi
2:37 - Raidījuma dalībnieki
3:31 - Novērotāji
5:42 - 1. raunds - Vai obligātais dienests sargā valsti labāk? Vai tomēr ir risks?
19:12 - 2. raunds - Iesaucamajiem - vai tas nāk par labu vai sliktu?
27:39 - 3. raunds - Ko iesaukt, ja iesaukt?
31:18 - Fināls
33:21 - Ekspertu komentāri
38:19 - Novērotāju fināla balsojums
41:06 - Noslēgums