Daudz laimes, jubilār! Mūziķis Arnis Mednis

Oktobra jubilārs mūziķis un komponists Arnis Mednis vienmēr bijis sava ceļa gājējs un pārstāvējis pomūzikas nopietno daļu. Piedzimis vecākiem, kuri bijuši saistīti ar mūziku, tāpēc arī pats kopš bērna kājas ar to nodarbojies. Mācījies Emīla Dārziņa mūzikas viduskolā, vēlāk arī Konservatorijā.

Arņa Medņa vārds jau kopš 80. gadu vidus nesaraujami saistīts ar muzikāli un vizuāli košās grupas “Odis” vārdu, sākumā viņš tajā muzicē kā taustiņistrumentālists, vēlāk, apgūstot vokālo meistarību, darbojas kā vadošais solists un komponists. Arnis bija viens no pirmajiem, kas Latvijā dziedāja angļu valodā – tas atbilda grupas tolaik uz “soul” un fankmūziku orientētajam stilam, ko vēlāk papildināja džeza, blūza un hiphopa ietekmes. 1990. gadā “Odis” plūca laurus festivālā “Liepājas dzintars”, kā arī triumfēja mūziķu pašu iedibinātās Raimonda balvas sadalē. Arnis vairākkārt ieguva labākā dziedātāja titulu.

Sekoja koncertturneja ASV, kā arī Dānijā, Austrijā un Vācijā, bet 1993. gadā Mednis kā vokālists ieguva 1. vietu konkursā “Jūrmala” un Sopotas festivālā Polijā. Par sasniegumiem mūzikā mūziķis saņēma Latvijas Lielo mūzikas balvu ’93. Deviņdesmito gadu vidū Arnis bija aizrāvies ar ideju apvienot Baltijas labākos blūzmeņus, izveidojot kopīgu mūzikas festivālu “Amber Voice” un izdodot ierakstu izlasi “Amber Blues”, ko pats producēja.

2001. gadā ar savu dziesmu “Too Much” viņš pārstāvēja Latviju 46. Eirovīzijā Kopenhāgenā, Dānijā. Paralēli muzicēšanai A. Mednis rakstījis dziesmas vairākiem Latvijas māksliniekiem, tai skaitā grupai “4. elements”, kura izauga no konkursa “Sauleszaķis”, kā arī sacerējis mūziku teātra izrādēm “Pepija” un “Superdetektīvs Blumkvists”.

Pēc pārciestā insulta 2011. gadā mākslinieks vairākus gadus atguva spēkus un šobrīd īsteno vairākus radošus projektus. Piemēram, Latvijas simtgadei veltījis muzikālu skaņdarbu “Tālavas taurētājs”, bet šovasar sacerēja mūziku multimediālajam projektam “Noslēpumainie viduslaiki”.

Ar mūziķi sarunāsies Andrejs Volmārs.