Amatā stājas jaunais Igaunijas prezidents Alars Kariss

Šodien amata zvērestu nodos jaunais Igaunijas prezidents Alars Kariss. Viņš valsts vadītāja amatā nomainīs Kersti Kaljulaidu.

 Jaunais Igaunijas prezidents ar kundzi sākotnēji dosies uz oficiālo rezidenci - Kadri-orgas pili, bet pēc tam uz parlamenta ēku. Trijos dienā sāksies svinīgā sēde, kurā īsu uzrunu teiks Kaljulaida, bet pēc tam jaunais prezidents dos zvērestu, saņems amata regālijas un uzrunās parlamentu. Vēlāk Kadri-orgas Mākslas muzejā notiks pieņemšana, kurā piedalīsies konstitucionālo institūciju pārstāvji, augstas valsts amatpersonas un diplomātiskā korpusa pārstāvji. 

Atgādināsim, ka 63 gadus veco līdzšinējo Igaunijas Nacionālā muzeja direktoru Alaru Karisu parlaments valsts prezidenta amatā ievēlēja 31. augustā. Viņš absolvējis Igaunijas Dabaszinātņu universitāti un pēc specialitātes ir biologs. Savas karjeras laikā viņš bijis vairāku universitāšu rektors un Igaunijas valsts kontrolieris. Kā savas galvenās darba prioritātes prezidenta amatā viņš minējis izglītību, zinātni un inovācijas.