Dziesmas ceļš. Mārtiņš Brauns. "Saule, Pērkons, Daugava"

Šogad septembrī komponists Mārtiņš Brauns ir jubilārs. Viņa vitalitāte, spēcīgā emocionalitāte un tiešums kombinācijā ar profesionalitāti un talantu ļāvuši visu žanru mūzikas mīļotājiem iepazīt Mārtiņa Brauna daiļradi. Tie ir simfoniskie darbi, mūzikli, kino un teātra mūzika, roks, kora dziesmas, arī deju mūzika, ko izpildījuši un izpilda gandrīz visi zināmie Latvijas mūzikas kolektīvi, kori, simfoniskie orķestri, grupas. 

Pavisam nelielu daļu no Mārtiņa Brauna dziesmu simtiem centīsimies izpētīt televīzijas īso stāstu ciklā “Dziesmas ceļš”. Centīsimies izprast apbrīnojamās, balsu tūkstošus vienojošās, spēcīgas patriotiskas emocijas raisošās dziesmas “Saule, Pērkons, Daugava” fenomenu. Kopā ar dziesmas “Dvēselīte” autoriem un izpildītājiem skaidrosim, kā tā no “Dziesmas par spēli” kļuva par dziesmu “Dvēselīte”. Redzēsim un dzirdēsim, kā Niks Matvejevs no jaunekļa tapa par vīru ar spēcīgu, neatkārtojamu balsi tieši šīs dziesmas izpildījuma ierakstos. Ļausimies Mārtiņa Brauna dziesmai “Dzied’ ar mani, tautu meita”, ko komponists no nerātnās dainas pārvērtis dzirksteļojošā dziesmā, kuras izpildītāju sarakstā ir Edgars Liepiņš, grupa “Sīpoli” un pat daudzbalsīgi kori. Uzzināsim skaisto dziesmas “Veltījums mīlestībai” stāstu, kas uz Mārtiņa Brauna klavierēm gulēja, vēl pirms radās Vara Braslas spēlfilma “Ziemassvētku jampadracis”.

Arī dziesmas stāsts būs riktīgs jampadracis ar Cīrulīšu ģimenes meitenēm, kas atgriezīsies savā filmas ģimenes mājā, ar reiz “Dzeguzītē” dziedošo Kristiānu Stirāni un džentlmeņiem no vokālās grupas “Insomnia”. Piektā dziesma “Tavā laikā” ir skanējusi tikai divas reizes, tās pamatā ir Uģa Brikmaņa īsziņa, ko Mārtiņš Brauns saņēma neilgi pirms Uģa aiziešanas. Šo dziesmu komponists īpaši vēlējās iekļaut “Dziesmas ceļa” sarakstā, tāpēc notika divu koru apvienošanās, un diriģents Ivars Cinkuss sagatavoja dziesmu ierakstam. 

Kas ir Mārtiņa Brauna laiks mūzikā? Kas veidojis viņa talantu? Arī par to “Dziesmas ceļa” piektajā stāstā, ļaujot ieskanēties arī citām komponista dziesmām. “Viņš ir nervs latviešu mūzikā,” teiks dzejnieks Jānis Peters. “Viņš ir spēks, kas savieno paaudzes mūzikā,” teiks “Insomnias” vokālisti. “Viņš spēj radīt savās dziesmās nevis patriotismu, bet patriotiskas vērtības!” teiks diriģents Romāns Vanags. “Saule, Pērkons, Daugava ir Lāčplēsis!” teiks kora “Gaudeamus” dziedātājs Džordžs Stīls.

Režisors: Arvīds Babris. Scenārija autore: Sandra Freiberga. Operatori: Harijs Katlaps, Uvis Burjāns, Ņikita Aleksejevs.