Reidos pieķerti 20 iereibuši autovadītāji

Sestdien, 23. novembrī, Jelgavā tiks atzīmēta Bermontiādes simtā gadadiena. Bermontiādei Latvijas vēsturē ir ne vien militāra, bet arī varonību apliecinoša nozīme. Tā iezīmē asiņainākās Latvijas Neatkarības kara cīņas un kļuvusi par spilgtu simbolu jaunizveidotās valsts neatkarības alkām. Jelgavā 23. novembrī notiks Jelgavas atbrīvošanas kaujas rekonstrukcijas uzvedums “Bermontādes pēdējā kauja”, bet pēcpusdienā pasaules primizrādi piedzīvos Māras Zālītes un Jāņa Lūsēna muzikālā poēma “Kā ābeļdārzs ir brīvība”. Pārraidēs no Jelgavas ar LTV1 skatītājiem kopā būs Gundars Rēders un Karīna Rubene.

Plkst. 15.00 LTV1 un REPLAY.lv būs vērojams Jelgavas atbrīvošanas kaujas rekonstrukcijas uzvedums “Bermontādes pēdējā kauja”. Tas notiks Jelgavas pils teritorijā un būs veidots kā teatralizēts uzvedums ar kauju imitāciju un aktieru līdzdalību. Tieši cīņas Jelgavā pirms 100 gadiem kļuva par Bermontiādes beigām, iezīmējot cilvēku varonību un pašaizliedzību. Uzveduma režisors ir Normunds Pucis, bet scenārija autori – Normunds Pucis un vēsturnieks Jānis Šiliņš. REPLAY.lv uzvedums būs vērojams tiešraidē – plkst. 13.30. Portālā LSM.lv meklējami arī plaši materiāli par Bermontiādes norisi - https://www.lsm.lv/temas/pavels-bermonts/.

Savukārt plkst. 16.00 LTV1 un REPLAY.lv tiešraidē būs vērojama muzikālā poēma «Kā ābeļdārzs ir brīvība». Māras Zālītes un Jāņa Lūsēna jaundarbs Reiņa Suhanova režijā ir veltījums latviešu tautas brīvības sapņiem un cīņai par Latvijas valsti, it īpaši notikumiem ap Jelgavu. Uzvara pār Bermontu Jelgavā un tās apkārtnē 1919. gada 21. novembrī bija faktisks brīvības cīņu noslēgums. Neatkarības karš prasīja daudz upuru, tomēr vainagojās ar uzvaru – jaunā Latvijas valsts bija izcīnīta, aizstāvēta un noturēta. Muzikālajā poēmā piedalās aktieri – Artūrs Skrastiņš, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Daumants Kalniņš, Zigfrīds Muktupāvels, Kristīne Zadovska, Andris Ērglis, mūziķi – Jānis Lūsēns, Harijs Gūtmanis, Evija Mundeciema, Marita Karpa, Latvīte Cirse, Jānis Ozoliņš, Jānis Lūsēns juniors. Muzikālās poēmas skanējumu kuplinās meiteņu koris “Spīgo” (vadītāja Līga Celma–Kursiete), vīru koris «Frachori» (vadītājs Ingus Leilands) un jauktais koris “Balti” (vadītāja Maija Branka) diriģenta Valda Butāna vadībā.