Plāno skolās kontrolēt gaisa kvalitāti

Sagaidot maija svētku nedēļu, Latvijas Televīzija sagādājusi īpašu programmu no 29. aprīļa līdz pat 5. maijam. Apbalvojums “Laiks Ziedonim”, koncerti, Brīvības svētku tiešraides, īstās latvju saimnieces pie baltā galdauta un vairākas televīzijas pirmizrādes, un citi notikumi visām gaumēm.

Arhetipiskā latvieša meklējumi, gaišums un gara brīvība Imanta Ziedoņa darbā un dzīvē sarunā ar viņa talanta cienītājiem un līdzgaitniekiem būs vērojami raidījumā “Nacionālie dārgumi. 100 g kultūras” 29. aprīlī plkst. 16.00. 30. aprīlī, plkst. 19.00 LTV1 būs vērojama Evas Johansones un režisores Ievas Stades dokumentālā filma Imants Ziedonis. Dzirnakmeņi. – stāsts par Ziedoņa vasaras māju Murjāņos, par dzejnieka attiecībām ar dabu, izlaušanos un ceļu. Savukārt tieši dienā, kad dzejniekam apritētu 85 gadi, – 3. maijā LTV1 plkst. 21.30 pārraidīs apbalvojuma “Laiks Ziedonim” pasniegšanas ceremoniju no Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars”. Lai godinātu un izceltu dzejniekam svarīgas vērtības, atbalstītu jaunradi un iedvesmotu latviešus visā pasaulē, jau piekto gadu tiks cildināti izcili Latvijas cilvēki.

1. maijā plkst. 19.30 raidījuma “Personība. 100 g kultūras” galvenais varonis būs viena no spilgtākajām Atmodas laika personībām latviešu rokmūzikā – dziedātājs Igo. Viņš daudziem arvien saistās ar leģendārajām grupām “Līvi” un “Remix”, ar atmiņā paliekošo Lāčplēša  un Kvazimodo dziedājumu, bet šoruden viņš atzīmēs savus 40 gadus uz skatuves. Savukārt 1. maija vakarā, plkst. 21.15 LTV1 būs vērojams Latvijas valsts simtgades lielkoncerts “Liepāja izAICINA” – skanīga jauniešu dāvana Latvijai, ko marta vidū organizēja Liepājas Kultūras pārvalde sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju. Septiņi Liepājas jauniešu kolektīvi uzstājas kopā ar Latvijā populāriem mūziķiem – Renāru Kauperu, Jāni Aišpuru, Uldi Marhileviču, hiphopa izpildītāju Viņu un citiem.

Savukārt 4. maijā Latvijas Televīzija, par godu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai jeb Brīvības svētkiem, skatītājiem piedāvās daudzveidīgu svētku programmu, kuras galvenais vadmotīvs būs brīvība. “Atcerēties un uzsvērt brīvības vērtību ir mūsu 4. maija svētku programmas uzdevums,” pastāsta LTV Programmu daļas direktore Jana Semjonova. Viņa uzver: “Svarīgi, ka gandrīz viss saturs tiešraides un ieraksta veidā būs pieejams visiem interesentiem visā pasaulē kanālā visiemltv.lv!”

LTV1 4. maija programmu uzsāks Rīta Panorāmas speciālizlaidums, kurā Linda Krūmiņa un Gusts Kikusts svētku atmosfērā vēstīs par to, kur un kā visā Latvijā iespējams svinēt Brīvības svētkus. Plkst. 9.00 tiešraidē no Jēkaba katedrāles būs vērojams valsts svētkiem veltīts ekumēniskais dievkalpojums.

Plkst. 10.05 notiks pirmais pieslēgums “Svinam brīvību”. Ar šo saukli LTV piedāvās piecas tiešraides visas dienas garumā, radot svētku sajūtu katram iedzīvotājam. Tās būs sarunas, intervijas un kopīga svētku svinēšana kopā ar Evu Johansoni un Jāni Gesti svētku studijā un pieslēgumos no visas Latvijas. Būs gan viesi studijā, gan speciāli gatavotas tiešraides intervijas, reportāžas gan no izstādes “Latvijas gadsimts” Nacionālajā Vēstures muzejā, gan Brīvības ielas svētkiem visas ielas garumā,  gan pasākumiem Jelgavā, Smiltenē, Kuldīgā, Madonā un, protams, Rīgā. Plkst. 10.55 tiešraidē pieslēgsimies Nacionālo bruņoto spēku dienai Madonā, no kuras pārraidīsim militāro parādi, savukārt plkst. 13.25 būs vērojama Triju Zvaigžņu ordeņa, Viestura ordeņa un Atzinības krusta svinīgā pasniegšanas ceremonija Rīgas pils Svētku zālē.

Savukārt plkst. 17.00 LTV1 būs vērojams pavisam īpašs speciālizlaidums – iepriekšējo sezonu interesantākās un spilgtākās raidījuma “Īstās latvju saimnieces” dalībnieces satiksies uz vakariņām pie baltā galdauta. Šajā raidījumā saimniecēm nebūs vienai otru jāvērtē, taču viņām kopīgi būs jāvienojas ne vien par to, ko celt svētku galdā, bet arī par to, ko kura gatavos, kura rūpēsies par galda noformējumu un kura – par izklaidi.

Toties plkst. 18.40 LTV1 būs vērojama Askolda Saulīša dokumentālās filmas “Astoņas zvaigznes” TV pirmizrāde. Tā vēsta par latviešu nācijas pašapzināšanās procesa spilgtāko un traģiskāko parādību – latviešu strēlniekiem. Tas ir stāsts par vienkāršiem cilvēkiem, kurus izaicināja laikmets un, neprasot atļauju, noteica viņu dzīves robežas.

Bet plkst. 21.20 Brīvības svētku programmu noslēgs Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienas svētku koncerts “Brīvības pieturas” pie  Brīvības pieminekļa. Tas būs dziesmots ceļojums pa Brīvības ielu cauri laikiem, vietām un notikumiem. Uzstāsies Elza Rozentāle, Jolanta Strikaite-Lapiņa, Daumants Kalniņš, Juris Jope, Zigfrīds Muktupāvels, postfolka grupa “Rikši”, Gints Grāvelis, Gints Andžāns, Juris Vaivods un koris “Maska” diriģenta Jāņa Ozola vadībā. Kopā dziedāsim tautā iemīļotas dziesmas un klausīsimies aizraujošus vēstures notikumus, ko stāstīs koncerta vadītājs Artūrs Skrastiņš.

Savukārt LTV7 plkst. 14.00 un 16.00 būs krievu ziņu speciālizlaidumi, ko vadīs korespondente Marina Ļebedeva, un tāpat ziņu izlaidums būs arī ierastajā laikā – plkst. 19.00. Līdz ar to arī LTV7 dienas garumā būs iespējams sekot līdzi Brīvības svētku pasākumiem. Plkst. 16.30 LTV7 būs vērojama dokumentālā filma “Īvāns”.

5. maijā plkst. 16.00 LTV1 būs vērojama Daugavpils teātra izrāde “Nogrimusī pils” (“Nūgrymušo pile”). Šī izrāde ir Daugavpils teātra dāvana Latvijas valsts simtgadei. Šī politiķa un garīdznieka Franča Trasūna luga nekad iepriekš nav bijusi iestudēta. Izrāde faktiski ir koncertuzvedums ar Kārļa Lāča mūziku, Daugavpils koru piedalīšanos, Agra Daņiļēviča kustībām un Daugavpils, kā arī brīvo aktieru iesaistīšanos. Dziesmu tekstu autore ir aktrise Kristīne Veinšteina, kura pirms izrādes kopā ar režisoru Oļegu Šapošņikovu un Bolvas lomas atveidotāju Ritvaru Gailumu būs raidījuma Teātris.zip viesi.

Savukārt 5. maija vakarā – plkst. 21.25 – TV pirmizrādi piedzīvos LTV dokumentālā filma “Nora”. Leģendārā dziedātāja Nora Bumbiere bija viena no sava laika spožākajām Latvijas estrādes zvaigznēm. Filmā viņas dzīve izstāstīta vēl nebijušā veidā – caur laikabiedru atmiņām, arhīva materiāliem un inscenētām ainām ar aktieriem Noras un Viktora Lapčenoka lomās. Filmas virzošo stāstu veido laikabiedru atmiņas – leģendu atceras Raimonds Pauls, Viktors Lapčenoks, Zigmārs Liepiņš, Mirdza Zīvere, Aija Kukule, Margarita Vilcāne, Žoržs Siksna un daudzi citi. Filmā atainota arī Noras bērnu tikšanās ASV pēc vairāk kā 25 gadiem.

Savukārt pašā vakarā LTV1 būs vērojama muzikāla izstāde “Kalns uz augšu ies”. Tā būs koncertcikla “Latvijas gredzens” trešā daļa – “Vidzemes gredzens”. Šis darbs ir pilnīgi atšķirīgs  nekā iepriekšējās daļas: “Tā būs skanoša bilde, un bildes runās,” atklāj Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs, diriģents Sigvards Kļava.

Latvijas Televīzija aicina – pacel karogu un svini Brīvību pie baltiem galdautiem 4.maijā!