Социальный удар по трудящимся

Latvijas Televīzija (LTV), reaģējot uz Saeimas deputātes Lolitas Čigānes nepatiesajiem apgalvojumiem par to, ka LTV žurnāliste Madara Līcīte safabricējusi ziņu par L. Čigānes piemērotību izglītības un zinātnes ministra amatam un sarunu ar premjeri, aicina L. Čigāni atsaukt apvainojumus un atvainoties. To, ka L. Čigāne vakar bija informēta, ka visdrīzāk netiks virzīta šim amatam, šodien LTV apliecināja “Vienotības” valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, savukārt minētajā sižetā netika apgalvots, ka žurnāliste M. Līcīte šo informāciju būtu ieguvusi tiešā sarunā ar premjeri.

Kā šodien, 17. oktobrī, intervijā LTV apliecināja “Vienotības” valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa vakar pēc jaunās frakcijas sēdes viņas ar premjeri Laimdotu Straujumu teikušas L. Čigānei, ka acīmredzot viņas (L. Čigānes) kandidatūra (izglītības un zinātnes ministra amatam) netiks virzīta. S. Āboltiņa neslēpj, ka par iemeslu šādam viedoklim bijis tas, ka vakar publiskajā telpā parādījies ļoti daudz negatīvas informācijas un “Vienotībai” pat pārmests, ka tas (L. Čigānes iespējamā virzīšana IZM amatam) ir neizdevies joks.

Premjere L. Straujuma šodien LTV sacīja, ka precīzi neatceras, kāda bijusi saruna ar L. Čigāni, taču viņa noteikti neesot runājusi ar LTV žurnālisti un kategoriski norobežojas no tā, ka būtu norādījusi par Čigānes kompetences trūkumu. Uzsvērsim, ka šāds formulējums vakar neizskanēja arī sižetā, un žurnāliste M. Līcīte neapgalvoja, ka pati būtu runājusi ar premjeri par šo tematu.  

Tādejādi, apgalvojot, ka LTV žurnāliste M. Līcīte ziņu safabricējusi, Saeimas deputāte un arī viedokļu līdere Lolita Čigāne, kas ilgstoši ir sadarbojusies ar medijiem, demonstrējusi attieksmi, kas apliecina ne tikai sapratnes trūkumu par mediju darbu un lomu demokrātiskā sabiedrībā, bet arī robežojas ar emocionālu aizvainojumu, kad medija vēstījums neatbilst personas privātajām interesēm. LTV uzsver, ka medija darbam ir jābūt neatkarīgam pat apstākļos, kad tiek aizskarta atsevišķa indivīda vai politiskas grupas interešu sfēra un komforta zona.

Kaut arī katram indivīdam ir nenoliedzamas tiesības uz savu viedokli, tomēr publiskai personai būtu jāvērtē arī savu paziņojumu sekas. Vismaz tādā pašā mērā, kā medijam jāizvērtē, vai ir pietiekams pamats noklusēt informāciju, kas nonākusi tā rīcībā. Tāpēc, reaģējot uz L. Čigānes apmelojumiem, LTV aicina arī citus politiķus turpmāk būt korektākiem savos izteikumos, neaizskarot mediju godu un neatkarību.

Mediji jau ziņojuši, ka ceturtdien, 16. oktobrī, pēc LTV žurnālistes Madaras Līcītes sižeta par to, ka premjere Laimdota Straujuma Saeimas deputātei Lolitai Čigānei pateikusi, ka viņa nav piemērota izglītības un zinātnes ministra amatam, L. Čigāne apvainojusi M. Līcīti ziņas safabricēšanā. To, ka L. Čigāne vakar bija informēta, ka visdrīzāk netiks virzīta šim amatam, šodien apliecina S. Āboltiņa, savukārt minētajā sižetā netika apgalvots, ka žurnāliste M. Līcīte šo informāciju būtu ieguvusi tiešā sarunā ar premjeri.