Очередь за паспортом до августа

Gaidot nozīmīgo Eiropas kino dzīves notikumu – Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremoniju Rīgā - no 17. oktobra piektdienas vakaros pulksten 22.10 LTV7 piedāvās izmeklētu, festivālos atzinīgi novērtētu Eiropas filmu izlasi kino baudītājiem. Jau oktobrī LTV7 piedāvās arī jaunu, Eiropas kino veltītu raidījumu.

Būs skatāmas manifesta „Dogma 95” autoru Larsa fon Trīra un Tomasa Vinterberga psiholoģiskās drāmas „Melanholija” un „Medības’, kas atklāj cilvēka sadursmi ar ārējās pasaules skarbo un nepielūdzamo gaitu. Maika Lī komēdija „Laimīgajiem veicas” un Jana Oles Gerstera „Nu, vecīt!” ļaus just līdzi varoņiem, kas nespēj atrast savu vietu normālajā „pieaugušo” sabiedrībā, nerīkojoties pēc tās pieprasītajām normām vai apcerot to bezjēdzību. Itāliešu režisora Serdžo Kastellito melodrāmā „Dzimis divreiz" un Susannes Bīras drāmā „Labākā pasaulē” tiks risināti ģimenes saišu un kara brutalitātes tēmas.

17.oktobrī pulksten 22.10 LTV7 piedāvās Tomasa Vinterberga psiholoģisko drāmu „Medības” (Dānija, 2012.) Dāņu aktieris Mads Mikelsens („Karaliskā dēka”, „Casino Royale”) par galvenās lomas atveidojumu saņēmis labākā aktiera balvu gan Kannu, gan citos starptautiskos festivālos; filma nominēta Zelta Palmas zaram, Oskaram, Zelta globusam, kā arī ieguvusi daudzus citus apbalvojumus.

Lūkass (Mads Mikelsens ) ir intraverts un kautrīgs vīrs, kuram ir tikai daži uzticami draugi – medību biedri. Viņš ir šķīries no sievas un vislabāk saprotas ar bērniem: gan savu dēlu Maksi, gan audzēkņiem bērnu dārzā, kur viņš strādā par audzinātāju. Tomēr, kad mazā Klāra aiz dusmām pastāsta audzinātājai šokējošas lietas par Lūkasu, pūļa apdullinošais spēks pavēršas pret kluso vīrieti.

24. oktobrī LTV7 būs skatāma Maika Lī komēdija „Laimīgajiem veicas” (Lielbritānija, 2008.), kas saņēmusi Oskara, Zelta Globusa un Eiropas kino balvu nominācijas. Piešķirtas Zelta Globusa un Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla balvas galvenās lomas atveidotājai Sallijai Hokinsai kā labākajai aktrisei.   

Daži mēdz Popiju (Sallija Hoklinsa) uzskatīt par dīvainu - savos trīsdesmit gados viņa arvien ir optimistiska un smaidīga, pļāpīga pat ar svešiniekiem. Pat tad, kad tiek nozagts viņas divritenis, Popija nolemj vienkārši uzsākt ko jaunu - iemācīties vadīt automašīnu. Šķiet, Popijai nemaz nav sliktu paradumu, ko atmest, nu, varbūt vienīgi būšana pārāk jaukai. Draudzene gan vēl cenšas ieskaidrot, ka Popijai nav jāmēģina darīt visi laimīgi. Bet kas gan slikts, ja to vismaz mēģina?  

31. oktobrī LTV7 rādīs Serdžo Kastellito melodrāmu „Dzimis divreiz" (Itālija, Spānija, 2012.) ar Penelopi Kursu galvenajā lomā.

Džemma (Penelope Krusa) ar dēlu Pjetro ierodas Sarajevā. Pirms sešpadsmit gadiem viņa pametusi Balkānu kara skarto pilsētu. Pjetro tēvs palicis Bosnijā un vēlāk gājis bojā. Mēģinot sakārtot attiecības ar Pjetro, spilgti uzplaiksnījušās atmiņas liek Džemmai apjaust zaudējumu, kara cenu un mīlestības spēku...

7. novembrī LTV7 skatītājiem būs iespēja redzēt provokatīvā dāņu režisora Larsa fon Trīra drāmu “Melanholija” ar Kirstenu Danstu un Šarloti Geinsbūru galvenajās lomās. Filmas pirmizrāde notika 2011. gada maijā 64. Kannu kinofestivālā. Pēc preses konferences, kurā režisors Larss fon Trīrs nāca klajā ar divdomīgiem izteikumiem, festivāla vadība viņu pasludināja par „persona non grata”. Savukārt Kirstena Dansta šajā kinofestivālā saņēma labākās aktrises balvu.

Justīne (Kirstena Dansta) un Maikls (Aleksandrs Skarsgārds) ģimenes un draugu lokā svin kāzas, taču svinības pēkšņi pārvēršas par katastrofu Visuma mērogā – atklājas, ka Zemei tuvojas planēta Melanholija. Tūkstošiem gadu gigantiskais briesmonis ir slēpies aiz Saules, bet te piepeši mainījis orbītu un nu traucas pretim Zemei.

Jana Oles Gerstera traģikomēdiju „Nu, vecīt!” (Vācija, 2012.) LTV7 demonstrēs 14. novembrī. Vairākos starptautiskos kinofestivālos godalgotā filma “Nu, vecīt” vēsta par jauna cilvēka cīņu ar identitātes krīzi atsvešinātā pilsētvidē. Niko (Toms Šillings) ir pametis universitāti un savas dienas pavada klīstot pa Berlīnes ielām. Viņš mēģina saprast, ko vēlas no dzīves un vai ir gatavs kompromisiem un izvēlēm, ko paredz pieaugšana.

Filmā risināta 20. gs. mākslā aktuālā tēmā, kuras izvērsumu literatūrā piedāvā Džeroma Selindžera darbs “Uz kraujas rudzu laukā”, bet kinematogrāfā var saskatīt līdzību ar Džima Džārmuša 1980. gada filmu “Mūžīgās brīvdienas”. Arī šajā filmā jauns galvenais varonis atrodas jēgas meklējumos, un filmas estētikā būtiska loma ir mūzikai.

21. novembrī pulksten 22.10 LTV7 skatītājiem piedāvās Susannes Bīras drāmu „Labākā pasaulē” (Dānija/ Zviedrija, 2010.), kas saņēmusi ASV Kinoakadēmijas, Zelta Globusa balvas kā labākā ārzemju filma un sagādājusi Eiropas kinoakadēmijas balvu režisorei.

Antona (Mikaels Persbrands) dzīve norit divās ļoti dažādās pasaulēs - viņa mājas un ģimene - sieva Marianne un abi dēli - ir klusā un mierīgā Dānijas mazpilsētā, bet darbs kā ārstam - kara plosītā Āfrikas reģionā, bēgļu nometnē. Taču gan vienā, gan otrā pasaulē Antonam un viņa ģimenei jāsaskaras ar sarežģītām izvēlēm, kas skar piedošanu un atriebību...