Arī Šveices konditori gatavojas Baidena un Putina sarunām

No 25. līdz 29. augustam LTV1 piedāvās vairāku latviešu dokumentālo filmu pirmizrādes, kā arī citus nozīmīgus pēdējo gadu darbus. Televīzijas pirmizrādi piedzīvos Olafa Okunova vēstījums „Teritorija Vija Celmiņš” par gleznotājas un grafiķes radošo procesu un unikālo personību, kā arī Rolanda Kalniņa emocionālā filma „Nepabeigta saruna par dzīvi, mīlestību un mūziku”, kas ļaus ielūkoties komponista un pasniedzēja Ādolfa Skultes dzīvē.

Pirmo reizi ekrānos būs skatāma Kārļa Lesiņa filma „Izolētie latvieši” par jauniem un entuziastiskiem cilvēkiem, kas uztur aktīvu kultūras un sabiedrisko dzīvi Latvijas reģionos, un Dainas Rašenbaumas „Lielā pārcelšanās”, kas dokumentē apstākļus, kādos līdz šim glabājās Nacionālās bibliotēkas krājums, un pārmaiņas, pārceļoties uz jauno ēku.

Skatāma būs arī Ginta Grūbes dokumentālā filma «Vairāk nekā dzīve» par Alvi Hermani un viņa režijas dzīvesstāstu metodi, kā arī Ilonas Brūveres „Versija Vera” par mākslinieces Veras Muhinas dzīves uztveri, sarežģītajām attiecībām ar varu, mākslu, sevi un laiku.

25. augustā pulksten 19.35 dokumentālajā filmā «Vairāk nekā dzīve» režisors Gints Grūbe atklās stāstveides paņēmienus, kas kļuvuši par Alvja Hermaņa zīmogu. Hermaņa metode paredz atteikšanos no klasiskā dramaturģiskā materiāla un pievēršanos cilvēku izpētei. Cilvēka dzīvi varot izstāstīt ar trim epizodēm, un katra cilvēka stāsts, ja to koncentrētā formā uzliek uz skatuves, būšot skumjš. Filmā tiek rādīta trīs Alvja Hermaņa izrāžu – “Vectēvs”, “Ķelnes afēra” un “Senču asiņu balss” - tapšana.

LTV piedāvā iepazīties ar jauniem, uzņēmīgiem cilvēkiem Kārļa Lesiņa filmā „Izolētie latvieši” 26. augustā pulksten 18.50. Filmas veidotāji izvēlējās jaunus, entuziastiskus cilvēkus, kas aktīvi darbojas savā komūnā, un par spīti grūtībām, cenšas to attīstīt. Filma sastāv no četriem stāstiem par četrām Latvijas vietām katrā reģionā.

26. augustā pulksten 19.30 būs skatāma. Olafa Okonova dokumentālā filma “Teritorija Vija Celmiņš”. Latviešu izcelsmes ASV gleznotāja un grafiķe ieguvusi pasaules atzinību, pateicoties savam īpašajam rokrakstam – bezgalīgā plašuma (okeāns, zvaigžņotā debess, tuksnesis) atveidojumam. Filma iepazīstina ar mākslinieces darba procesu, domubiedriem un īpašo personību.

LTV piedāvās arī Rolanda Kalniņa filmu „Nepabeigta saruna par dzīvi, mīlestību un mūziku”, kas ir emocionāls un ļoti personisks vēstījums par tēmām, kuras nekad nevar izrunāt līdz galam. Komponists Ādolfs Skulte režisoram stāsta par savu bērnību, pārcelšanos no Kijevas uz Latviju, spēcīgākajiem notikumiem profesionālajā un privātajā dzīvē. Filma LTV ēterā gaidāma 27.augustā pulksten 19.05.

27. augustā pulksten 19.05 būs skatāma Ilonas Brūveres „Versija Vera” – rīdzinieces, izcilās krievu tēlnieces Veras Muhinas melnbalts kino portrets, kas veidots no viņas dienasgrāmatu fragmentiem, pierakstiem un dokumentāliem kadriem.

Savukārt 29. augustā pulksten 19.00 tiks demonstrēta Dainas Rašenbaumas dokumentāla filma „Lielā pārcelšanās”, kas, iemūžinot Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājuma agrākos apstākļus un nesenās pārmaiņas, kalpo kā liecība jaunam posmam attieksmē pret bibliotēkas glabātajām zināšanām.