Daudz laimes, jubilār! Dziedātāja Marija Naumova

Atzīmējot Latvijas 95 gadu dzimšanas dienu, svētdien, 17. novembrī, pulksten 19.05 LTV1 piedāvās Latvijas Televīzijas režisores Agitas Cānes - Ķīles un kino kritiķes Dairas Āboliņas veidoto dokumentālo filmu «Pūt, vējiņi! Filmas arheoloģija», kas izseko leģendārās filmas „Pūt, vējiņi« uzņemšanas gaitai, balstoties arhīvu dokumentos, filmu materiālos un cilvēku liecībās. Filmas svinīgā kino pirmizrāde gaidāma 14. novembrī pulksten 19.00 kinoteātrī „Splendid Palace».

Studijas „Visio« producētā filma „Pūt, vējiņi! Filmas arheoloģija, kas tapusi Gunāra Pieša kino klasikas „Pūt, vējiņi!» 40 gadu jubilejas gadā, pārvērš leģendāro stāstu par kinovēstures trilleri ar laimīgām beigām.

Režisora Gunāra Pieša kinodarbs „Pūt, vējiņi", kas veidots pēc Raiņa tāda paša nosaukuma lugas motīviem, bija pirmais un vienīgais latviešu kino mēģinājums ekranizēt kādu no izcilā rakstnieka darbiem. Tas bija lemts vienīgi režisoram Gunāram Piesim, cilvēkam ar smagu raksturu un sarežģītu radošo likteni. Daudziem karstā vasara filmas uzņemšanas laukumā kļuva neaizmirstama uz mūžu - kādam ar uzplaukušu mīlestību, kādam ar mākslas brīnuma apjausmu, vēl kādam ar nervu sabrukumu...

Komponista Imanta Kalniņa filmai radītā mūzika iedvesmoja un radīja neaizmirstamu pacēlumu „Pūt, vējiņi!" filmēšanas laukumā, bet abu scenāristu - Gunāra Pieša un Imanta Ziedoņa - nesaskaņas par Raiņa idejām pārauga atklātā konfliktā. Kino skatītāji Esmeraldu Ermali, Ģirtu Jakovļevu un Astrīdu Kairišu filmas tēlos ir kanonizējuši, bet cīņas par vienīgo pareizo aktieru izvēli tolaik izvērsās valsts mērogā ar asarām, salauztām sirdīm un liktenīgiem lēmumiem... Taču filma kļuva par notikumu, kas šobrīd ierakstīts Latvijas kino klasikas kanonā.

Rīgas kinostudijas mākslas filma „Pūt, vējiņi!" LTV1 ēterā 17. novembrī pulksten 21.40.