Latvijas sabiedrisko mediju gada balva "Kilograms kultūras 2020"

Kultūrai 2020. gads ir bijis smags, tomēr gana aktīvs laiks, lai, neraugoties uz Covid-19 pandēmijas diktētajiem ierobežojumiem, turpinātu notikt mākslas notikumi. Žūrijai bija ko nominēt visos trijos – pavasara, rudens un ziemas balsojumos, un skatītājiem, lasītājiem, klausītājiem bija par ko balsot. Laikmets ir atstājis savu nospiedumu – piemēram, kategorijās Teātris, Mūzika, Vizuālā māksla līdz fināla balsojumam tikuši arī digitāli un tiešsaistes pasākumi. Kopumā fināla balsojumam izvirzīti 28 kultūrfakti deviņās kategorijās.

Deviņus balvas laureātus uzzināsim «Kilograms kultūras 2020» balvu pasniegšanas ceremonijas tiešraidē – 27. februārī plkst. 21.05 LTV1, REPLAY.lv, kā arī LR1 un LR3 – Klasika.

Tiešraides ceremonijā neizliksimies, ka dzīve rit ierastās sliedēs: tā notiks tiešsaistē, nebūs aicināto viesu, un laureātu apbalvošana, kā arī muzikālie priekšnesumi notiks, ievērojot epidemioloģisko drošību. Tomēr mēs redzam tumsu tuneļa galā, un tā ir pārliecība, ka kultūra ir mūsu dzīvēs nepieciešama, un ka tā nesabruks pat visskarbākajos apstākļos.

Viena no ceremonijas scenārija autorēm, dramaturģe Anete Konste: «Ir tāda spēle «Jenga», kuras galvenais mērķis ir nesagāzt no koka klučiem būvētu torni. Izvilkt, celt un galvenais – gādāt, lai tornis nesabrūk. Līdzīgi pagājušajā gadā ir klājies mūsu kultūrai. No kultūras torņa tika izvilkts teātris, dzīvie koncerti, kino seansi, pat muzeju apmeklējumi. Tomēr kultūra nav sagāzusies. Kultūra stāv stipra, jo mēs kopā to esam uzmanīgi turpinājuši celt. Ceremonijas vakarā uzkāpsim tornī un paskatīsimies, ko esam uzcēluši. Cerams, ka neko nesagāzīsim.»

Sabiedrisko mediju balvas «Kilograms kultūras 2020» ceremonijas režisore Zane Gargažina: «Kilograms kultūras ceremonija šogad pierādīs, ka kultūra turpina celt, vilkt un būvēt mūsu valsts pamatus. Šī gada ceremonijas tēma: izvilkt un uzcelt - augstāk, tālāk un stiprāk.»

Šis tornis, kas ir kā kultūras simbols, tiks integrēts arī balvas ceremonijas scenogrāfijā, ko veido māksliniece Agne Menniks. Ceremoniju vadīs tās scenārija līdzautori  – kinorežisore un rakstniece Kristīne Želve un raidījuma «Literatūre» vadītājs Gustavs Terzens, iemiesojot mūsdienas atspoguļojošu tandēmu, kurā viens ir ekstraverts, kuram tagad sagruvusi pasaule, bet otrs – intraverts, kuram šis brīdis ir atvieglojums, ka var legāli neiet pie friziera un mājās savā nodabā turpināt kopt savu dvēseli.